Rok Turk zmagovalec relija Vipavska dolina: NOV DIRKALNIK, NOVA ZMAGA

Foto: FB Rok Turk

Zmagovalec uvodne preizkušnje državnega prvenstva na reliju Vipavska dolina v okolici Ajdovščine je Rok Turk (Hyundai i20 R5). Po desetih hitrostnih preizkušnjah je tekmece ugnal za več kot minuto in pol.

Turku, ki letos vozi z novim dirkalnikom se je še najbolj približal Italijan Claduio de Cecco v enakem avtomobilu; tretji pa je bil Madžar Janos Puskadi (Škoda Fabia R5), ki je zaostal že več kot tri minute.

Uvodni reli sezone se je začel po željah Aleksa Humarja (Škoda Fabia R5), ki je dobil petkov nočni superspecial na ulicah Ajdovščine. Včerajšnji glavni del dirke je pripadel Turku. Že po prvi hitrostni preizkušnji se je prebil v vodstvo, ki ga ni več izpustil iz rok. Tekmecem se je oddaljeval z najboljšimi časi, dobil je skupno osem od desetih “brzincev”. Zaradi predrte pnevmatike po polovici relija je izgubil vodstvo, a je 1,8 sekunde zaostanka za Humarjem v popoldanskem delu relija spet hitro nadoknadil. V šesti hitrostni preizkušnji je Humar naredil napako in zletel s ceste.

Foto: FB Rok Turk

Po reliju v Ajdovščini bo v tej sezoni za točke slovenskega DP štelo še šest dirk, pri čemer bosta dve na Hrvaškem. Konec maja bo reli Velenje, v začetku junija reli Ina Delta na Hrvaškem, konec junija bo reli Železniki, konec septembra reli Nova Gorica, v začetku oktobra reli Poreč, sezona pa se bo zaključila konec oktobra z idrijskim relijem.

Drugo mesto je zanesljivo osvojil Claudio de Cecco. Bolj zanimiv je bil boj za tretjo stopničko, na katero se je po odstopu Avstrijca Gerlada Rieglerja (Ford Fiesta R5) na predzadnji HP povzpel Puskadi. Četrti je bil Tim Novak (Opel Adam R2), ki je za tretjeuvrščenim Madžarom zaostal 10 sekund. 12 sekund počasnejši je bil Jernej Fakin (Peugeot 208 R2) na petem mestu, Borut Bratina (Peugeot 208 R2) pa je bil z dodatnimi desetimi sekundami zaostanka šesti.