Župan Alen Červ je v torek 9.4.2024 Občinskemu štabu civilne zaščite Občine Tolmin (OŠCZ Tolmin) v uporabo uradno predal brezpilotni letalnik, za nakup katerega je letošnji občinski proračun namenil 10.000 EUR sredstev.

Pobudo za to je po lanskem letu, ki so ga močno zaznamovale številne ujme, dal poveljnik OŠCZ Tolmin Miha Vencelj.

»Naj gre za reševanje v gorah, reševanje ob naravnih nesrečah ali požarih, lahko brezpilotni letalniki oz. droni učinkovito pripomorejo k hitri intervenciji ter zaščiti človeških življenj in premoženja ob bistveno zmanjšanem tveganju za reševalce,« pojasnjuje Vencelj.

Reševalne službe, ki v občini Tolmin izvajajo naloge zaščite in reševanja, so model letalnika MATRICE 30 T do danes uporabile na treh intervencijah – v vseh treh primerih je šlo za iskanje pogrešanih ali poškodovanih oseb.

Brezpilotne letalnike v prvi vrsti koristno uporabljajo gasilci, gorska reševalna služba (GRS) in civilna zaščita (CZ), pa tudi javne službe za vzdrževane cest, vodovodov in drugi. Gasilci so zmogljivost novega letalnika preizkusili na vaji v Tolminu ob predpostavki razvitega požara v večstanovanjskem objektu. Člani GRS Tolmin so ga uporabili na dveh intervencijah, kjer so z njegovo pomočjo hitreje pregledali strma, izpostavljena in nevarna območja (ena intervencija je namreč potekala v zimskih razmerah). Ker večinoma posredujejo na težje dostopnih terenih in ker točen kraj dogodka ni vedno znan, je zanje zelo pomembno, da čim hitreje preiščejo širše območje kraja dogodka. »Zelo prav nam bo v poletnem času ta letalnik prišel pri iskanju padalcev, pri čemer smo do sedaj na pomoč klicali helikopter, in pri nesrečah na vodi, kjer navadno dobimo netočne podatke in včasih izgubimo tudi eno uro ali več, da najdemo pravo lokacijo ponesrečenca,« je v imenu tolminskih gorskih reševalcev povedal Simon Čopi.

Z uporabnostjo nove pridobitve je zadovoljen tudi župan Červ:

»Naravnih nesreč se ne da preprečiti, lahko pa naredimo vse za to, da smo vsaj z vidika opreme in strokovnega znanja zares pripravljeni na različne situacije in da lahko v najkrajšem možnem času tudi pomagamo. Takšen dron pa pride prav tudi pri ustvarjanju 3D modelov težko dostopnih območij, ki jih v naši občini ne manjka,« Največ časa je namreč letalnik do sedaj letel nad plazom, ki je zasul lokalno cesto Zatolmin–Polog. Tam se redno spremlja stanje plazine, izdelan je bil tudi 3D model plazu.

Licenco za upravljanje z letalnikom ima trenutno opravljeno šest ˝pilotov˝ iz OŠCZ, Gasilske zveze Tolmin in Postaje GRS Tolmin, po Vencljevih besedah pa je »cilj to število podvojiti, da bo možnost uporabe čim širša«. Nabavljeni brezpilotni letalnik je zasnovan za različne naloge, predvsem pa za iskanje in reševanje (angl. search and rescue). Leti lahko tako ponoči kot v dežju in snegu, močna tehnična podpora pa omogoča različno obdelavo zbranih podatkov, fotografij. Združuje več senzorjev v eni kameri in ima zaščito IP55, kar mu omogoča delovanje v težkih vremenskih razmerah.

Navajajo še nekaj tehničnih podatkov brezpilotnega letalnika – modela DJI MATRICE 30 T

  • Kamera letalnika (fpv kamera)
  • Širokokotna kamera
  • Kamera z do 16-kratno optično povečavo (do 200-kratno digitalno povečavo)
  • Termalna kamera
  • Laserski modul (do 1000m)
  • Čas leta do 41 minut (1 komplet baterij)
  • Odpornost proti vetru 12 m/s
  • Največja vodoravna hitrost 23 m/s
  • Največja hitrost vzpona/spusta 6 m/s, 5 m/s

Spletno uredništvo,

Vir: Občina Tolmin