V ponedeljek, 25. marca 2024, so se v Živalskem vrtu Ljubljana poslovili od ljubljenca osebja in obiskovalcev – petnajstletnega samca azijskega leva Maximusa.

Azijska leva Maksa in Čajo so v Živalski vrt Ljubljana pripeljali konec januarja 2019 iz ZOO Lodz na Poljskem. Obiskovalci so ju lahko prvič pozdravili na otvoritvi nove ograde ob sedemdesetletnici živalskega vrta in vse od takrat je zlasti ob jutrih in večerih pod Rožnikom mogočno donel njegov glas. Vse do preteklega petka, ko je nenadoma obnemogel.

Čeprav so si želeli, da bi sprememba okolja in selitev v Ljubljano levjemu paru pomagala do naraščaja, se je izkazalo, da je Maks bolehal za motnjami živčnega sistema. Kljub temu, da je bil ves čas pod stalnim veterinarskim nadzorom in budnimi očmi oskrbnikov, je v zadnjem obdobju prišlo do postopnega slabšanja in Maksi se ni več odzival na terapijo. Zaradi zdrsa medvretenčne ploščice v hrbtenični kanal je povsem obnemogel in dokončno ohromel, zato ga je morala veterinarska ekipa evtanazirati.

Spletno uredništvo