Danijel Krivec, politik, ki zna povezovati tudi drugače misleče

Foto: Arhiv Danijel Krivec

Na prvih demokratičnih lokalnih volitvah so me povabili, da kandidiram za občinskega svetnika Občine Bovec na listi SDSS. Z izvolitvijo je bil to moj vstop v svet politike. Na političnem parketu sem pridobival znanje najprej kot svetnik, nato uspel na županskih volitvah, nato še na državnozborskih. Odkar je bil sprejet zakon o nezdružljivosti funkcij župana in poslanca, sem poslanec v DZ RS,“ se predstavlja Danijel Krivec, ki prihaja iz Srpenice v bovški občini.

Kaj bi izpostavili kot vaš največji uspeh na lokalnem področju?

Težko bi kot moj največji uspeh izpostavil en sam projekt, saj je največji uspeh prav to, da smo skupaj s številnimi sodelavci uspeli s številnimi projekti polepšati naše območje, že doslej zgraditi veliko cestne, komunalne, športne, kulturne in druge infrastrukture in poskrbeti za vse večjo blaginjo prebivalstva. Mogoče je moj največji uspeh prav politične narave, saj mi vsi priznavajo, da sem pri svojem poslanstvu v korist lokalnih skupnosti uspeval združevati različne politične opcije, tako na lokalni kot tudi državni ravni.

Kandidirate za poslanca v državnem zboru in imate še posebej zdaj v kampanji veliko stika z volivci in volivkami. Kakšni so njihovi odzivi? Kako ocenjujejo delo Vlade Republike Slovenije pod vodstvom Janeza Janše in kakšno Slovenijo si želijo v prihodnje?

Odzivi na terenu so odlični. Predvsem me veseli, da me podpirajo tudi ljudje z drugačnimi političnimi prepričanji. Pa ne samo zdaj, ko smo na terenu pač nekoliko bolj prisotni. Kljub vsem obveznostim se tudi sicer trudim vzdrževati stik s prebivalci, pa naj si bodo to moji volivci ali pa tudi ne. Pri oceni dela aktualne Vlade RS pod vodstvom Janeza Janše bi bil lahko kot del vladajoče strukture seveda pristranski, a to ni potrebno. To pa zato, ker številke jasno kažejo na uspešnost dela te vlade, ki se odražajo na vseh področjih in so preprosto neizpodbitna dejstva, in to kljub epidemičnim razmeram. Ne nazadnje se je ta vlada tudi na epidemijo odzvala na način, da nas na drugo mesto med evropskimi državami postavljajo prav evropske institucije in stroka. In to naši prebivalci, volivke in volivci vedo in tej vladi javno ali pa vsaj posredno priznavajo. Vsi, ki stvari ocenjujejo racionalno, si tudi za naprej želijo tako vlado. O tistih, ki vse skupaj ocenjuje samo z emocionalnega vidika oziroma zaradi nekega političnega zakoreninjenega prepričanja, pa verjetno nima smisla izgubljati besed. Sam bom kot poslanec še naprej deloval v korist vseh.

Kako bi ocenili delo vlade pod vodstvom Slovenske demokratske stranke v primerjavi z mandati preteklih vlad? Je opaziti spremembe tudi v lokalnem okolju?

Spremembe je opaziti predvsem v lokalnem okolju, saj je ta vlada med ljudmi in dela za ljudi. Aktualna vlada je pod vodstvom Janeza Janše oziroma SDS konstruktivna, dosega konsenze na vseh ravneh, ne obljublja, česar ne more tudi zares narediti, se ne napihuje z ideološkimi zavorami, temveč išče praktične in konkretne rešitve za rast gospodarstva, ki je seveda predpogoj za blagostanje in razvoj vseh ostalih področji. V teh dveh letih je ta vlada v korist državljank in državljanov naredila veliko več kot vse vlade doslej v polnih mandatih. To pa zato, ker se lahko dogovorimo in se dogovorjenega držimo. Še nobena vladajoča stranka ni, tako kot to zdaj počne SDS, nobeni koalicijski stranki dala toliko manevrskega prostora za uresničevanje njihovih programskih točk in izhodišč. In to je edina pot do uspeha.

Foto: Arhiv Danijel Krivec

Danijel Krivec je zaključil študij na fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Tri mandate je bil župan v občini Bovec, kjer je bil julija 2017 imenovan za častnega občana. Poslanec DZ je neprekinjeno že od leta 2004. V tem mandatu je postal tudi vodja poslanske skupine SDS. Še vedno je občinski svetnik, zato je vseskozi v stiku z lokalnim okoljem.

Večkrat slišimo, da le skupaj lahko zgradimo Slovenijo, ki bo prijazna do vseh državljank in državljanov, a kljub temu volilna udeležba v Republiki Sloveniji v primerjavi z ostalimi evropskimi državami ostaja nizka. Ljudje prepogosto dobijo občutek, da njihov glas nima vpliva. Zakaj na volitve?

Večstrankarske volitve so praznik demokracije! Če ne gremo volit, damo pač drugim priložnost, da odločajo namesto nas. Če je temu tako, moramo potem biti tiho in se pač sprijazniti z usodo, ki nam jo krojijo drugi. Zato je izjemnega pomena, da se ljudje udeležijo volitev. Ni res, da glas posameznika nima vpliva. Včasih lahko odloča en sam glas. In ta je morda prav naš. Zato spodbujam vse državljanke in državljane, da se udeležijo teh volitev in glasujejo na podlagi dejstev, ne pa na podlagi nekih političnih floskul. Vabim jih, da zaupajo svoj glas osebam, ki jih doslej nismo nikoli izdali. Skupaj res lahko zgradimo ljudem še prijaznejšo domovino, da to v stranki SDS znamo in zmoremo, pa smo, tudi v najhujših epidemiološko zahtevnih časih, dokazali prav v teh zadnjih dveh letih vladanja. Stranka SDS je garancija za vzpostavitev ljudem prijazne države, v kateri bomo po še enem celem mandatu zelo blizu pravi blaginji. Za to pa potrebujemo sleherni glas vsakega, ki si to res želi. Zato na volitve.

Kaj vam v življenju še predstavlja izziv?

Dolgoletno izkušnje tako dela v realnem sektorju, katerega izkušnje sem prenesel tudi na politični parket, kot dela v politiki, me učijo, da je treba izzive sprejemati sproti, ko se nam ti pojavijo v našem življenju in iskati ter najti rešitve v vseh situacijah. Seveda tistih, na katere lahko ljudje vplivamo. Za politika je večni izziv, da zna prisluhniti ljudem na svojem območju, pa ne le tistim, ki so ga volili, reševati njihove potrebe po svojih najboljših močeh in pri tem lastne interese povsem izključiti.

Kdo je Danijel Krivec, ko ni na političnem parketu?

Na to vprašanje bi moral odgovoriti kdo drug, morda kdo od občanov. Če povem, kaj me osrečuje, pa brez pretiravanj povem, da me osrečuje moje delo, osrečuje me moja družina, uspehi mojih otrok, ki zmorejo, tudi če njihov mož in oče ni vedno ob njih, kot morda možje in očetje z osemurnim delovnikom. Osrečujejo me moji iskreni prijatelji, ko sem z njimi v družbi, ko se dobimo z brati in sestro, ko se usedem na domač traktor in zorjem njivo, ko ročno pokosim travo pred hišo. Čeprav je podoba na televiziji morda bolj uradna in bolj neomajna, moram reči, da skušam ostajati vedno preprost človek, saj to v vsakdanjem življenju tudi sem. Morda imam zato veliko prijateljev različnih političnih nazorov.

Foto: FB Danijel Krivec

Veliko ste na terenu, veliko med ljudmi. Si vzamete tudi kaj prostega časa?

No, predvsem v predvolilnem času smo skupaj s člani in simpatizerji stranke SDS še bolj intenzivno na terenu in med ljudmi. Pravzaprav bi bila kampanja zelo obremenjujoča, če je ne bi jemal kot nek del prostega časa. Ampak tisti resnični prosti čas pa najraje izkoristim za sprehode v naravi, v slabem vremenu se sprostim v naši novi večnamenski dvorani s fitnesom in telovadnico, kjer z veseljem še vedno odigramo kakšno tekmo košarke. Veliko mi pomeni tudi kakšen piknik z družino in vaščani, na katerih odigramo tudi kakšno skoraj pozabljeno vaško igro.

TK