V zadnjih dneh je v Novi Gorici potekal 12. Mednarodni mladinski filmski tabor, ki ga je organizirata Kinoatelje in Ustanova Silvana Furlana s podporo Mestne občine Nova Gorica, Slovenskega filmskega centra, Častnega konzulata Republike Poljske v Novi Gorici, Dijaškega doma Nova Gorica in Telekoma.

Tabor, ki sodi tudi v program Evropske prestolnice kulture, v filmskem ustvarjanju povezuje mlade filmske navdušence. Nova Gorica, mesto na meji, je postalo prizorišče mladinskih kratkih filmov, ki so bili širši javnosti predstavljeni na zaključnem večeru v petek, 18. avgusta 2023, ob 21. uri v atriju Dijaškega doma v Novi Gorici.

Mladi so tokrat navdih za ustvarjanje iskali v sloganu Svoboda prostora in tako poskušali najti skupen jezik filma in arhitekture, in sicer z načrtovanjem scenarijev in zgodborisov, z izdelavo maketnih rekvizitov za animacijo, pa tudi z iskanjem navdiha s pomočjo idej arhitekta in urbanista Edvarda Ravnikarja, ki je zasnoval Novo Gorico. Na ta način so se na letošnjem filmskem taboru pridružili programu Ravnikarjevega leta v Ravnikarjevem mestu.

Pisana druščina sedemindvajsetih mladih udeležencev med 9. in 17. letom starosti (Slovenci (tudi iz zamejstva), Italijani, Poljaki, Ukrajinci) ustvarja pod vodstvom mentorjev. V skupini mentorjev lahko najdemo že poznane obraze, izkušene filmarje, velika večina pa je letos mlajših mentorjev, ki še študirajo film, montažo, multimedijo in tako že zgodaj pridobivajo prve izkušnje in veščine kot mentorji filma. To so Jana Rajh Plohl (programska vodja), Mateja Sulič (koordinatorica projekta), Enej Ljubič Šinigoj, Jan Mozetič, Jure Batagelj, in novi mentorji, ki se prvič preizkušajo v tej vlogi na taboru, Karin Likar, Ana Grzetić, Dan Grabnar, Erica Zago in mlad asistent Štefan Sedmak. Posebna gostja letošnjega tabora je Alenka Nahtigal, ki se je v vlogi oblikovalke maske podpisala pod več kot 60 filmov. Petnajst otrok se je tabora v minulih letih že udeležilo, dvanajst udeležencev pa na tabor prihaja prvič. Na taboru na povabilo organizatorjev tudi letos brezplačno sodelujejo ukrajinski otroci, ki kot begunci trenutno bivajo v Dijaškem domu Nova Gorica.

Koordinatorica tabora Mateja Sulič je na novinarski konferenci, na kateri so predstavili tabor, povedala: »Z veseljem smo se odzvali povabilu novogoriške mestne občine in pristopili k sooblikovanju programa Ravnikarjevega leta v Ravnikarjevem mestu. Mladi tako iščejo navdih za ustvarjanje v sloganu Svoboda prostora in tako poskušajo najti povezavo med prostorom in filmom. Skupno nastaja 6 kratkih filmov; gre za 2 animaciji in 4 kratki filmi,  kjer se žanri prepletajo med igranim, dokumentarnim, eksperimentalnim ter komedijo. Eden izmed filmov bo na humoren način pripovedoval o Novi Gorici in njenih prebivalcih, drugi bo s potovanjem nazaj v preteklost sledil razgradnji razvoja arhitekture, tretji bo skozi dokumentarno-eksperimentalno formo raziskoval manj prepoznavne prostore v Novi Gorici, v ostalih pa bomo Novo Gorico prepoznali kot filmsko kuliso

Župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel je izpostavil: »Novogoriška mestna občina zelo podpira tovrstno filmsko izobraževanje, zlasti kot partner Kinoateljeju in Ustanovi Silvana Furlana. Na ta način skušamo dati pomen filmskemu ustvarjanju kot delu kulturnega dogajanja v Novi Gorici. Pomembno je tudi to, da je to sodelovanje čezmejno. To nas bo vodilo tudi v letu 2025, ko bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico Evropska prestolnica kulture. Vesel sem, da so se v filmskem taboru odzvali na naše povabilo po sodelovanju v Ravnikarjevem letu. Na ta način mladi ustvarjalci kulturno dediščino, ki jo predstavlja naše mesto, osvetlijo skozi filmsko ustvarjanje ter pripomorejo k odkrivanju lepot Nove Gorice tako za domačine kot obiskovalce.«

Lukas Paprotny, poljski konzul v Sloveniji, je poudaril pomen kulturne izmenjave: »Veseli nas, da bo naslov Evropske prestolnice kulture v letu 2025 nosila Nova Gorica skupaj s sosednjim mestom Gorico (I), zlasti zato, ker je že obstaja čezmejno sodelovanje Nove Gorice tudi s poljskimi mesti, ki imajo podobno situacijo ob meji. Prepričan so, da bo čezmejno sodelovanje v osrčju poudarkov EPK 2025. Poljsko veleposlaništvo podpira kulturno sodelovanje. V povezavi s častnim konzulatom Republike Poljske v Novi Gorici smo aktivni v  umetniških ambasadah. Sodelovanje mladih poljskih filmskih ustvarjalcev na poletnih filmskih taborih v Novi Gorici pa poudarja pomen kulturnega in umetniškega izobraževanja, ki je tudi eden od temeljev evropske identitete in družbe.»

Miranda Brataševec, predsednica Ustanove Silvana Furlana, je povedala: »Zelo pomembna je kontinuiteta organiziranja mednarodnega mladinskega filmskega tabora v Novi Gorici. Verjamem v ustvarjalnost mladih. To je glavni motiv delovanja naše ustanove. S tem želimo nadaljevati in širiti filmsko ustvarjanje mladih. Neverjetno je spoznati, koliko idej in domišljije nosijo v sebi mladi ljudje. Zato jih je vredno podpreti in spoznati njihovo sporočilo.»

Nedjan Brataševec, častni konzul Republike Poljske v Sloveniji, je spregovoril o pomenu filmskega izobraževanja: »Ustanova Silvana Furlana skuša v osnovnih šolah ponovno obuditi ure filma. To je bila tudi ideja brata Mirande Brataševec, Silvana Furlana, in sicer izobraziti mlade na filmskem področju. Želim si, da bi vse več ravnateljev in učiteljev to razumelo in filmsko izražanje vpeljalo v šolski program, če bo le mogoče.«

Spletno uredništvo
Vir: MONG