Gorska hitrostna dirka Podnanos – Razdrto je tik pred vrati. Bo letos postregla z novim rekordom 4,7 km dolge proge? Spektakel z vonjem po bencinu, ki ga ne gre zamuditi, bo ponudil tudi dirko prototipov in starodobnikov! Gledalci pa bodo lahko uživali tudi v taxi vožnji z rally dirkalniki in pa občudovali drifterje!

V soboto, 6. in nedeljo 7. julija 2024 bo znova pestro na odseku ceste med Podnanosom in Razdrtim, saj AK Ajdovščina Motorsport pripravlja tretjo izvedbo gorsko hitrostne dirke GHD Podnanos. Na 4,7 kilometra dolgem odseku proge se bodo pomerili najboljši slovenski dirkači, družbo pa jim bodo delali tudi številni tuji gostje, tokrat številni iz Avstrije, saj bo dirka velajla tudi za točke avstrijskega prvenstva. Dirka poteka pod pokroviteljstvom podjetja Šraml d.o.o..

Tako kot lansko leto bo tudi letošnja GHD Podnanos štela za točke državnega prvenstva. Gre za tretjo letošnjo dirko, na kateri se bodo domači dirkači potegovali za čim boljšo uvrstitev. Kot rečeno pa se jim bodo tokrat pridružili tudi avstrijski gostje, ki bodo lovili točke avstrijskega prvenstva, številni pa bodo nevarni tudi v generalni uvrstitvi, saj prihajajo z zelo zmogljivimi avtomobili.

Dobre štiri kilometre odseka ceste med Podnanosom in Razdrtim predstavlja vsem nastopajočim velik izziv, saj gre za zelo hitro progo, ki pa vsebuje tudi številne tehnične odseke, kjer morajo dirkači pokazati vse svoje znanje. Cestišče je bilo popolnoma obnovljeno in je več kot primerno za organizacijo takšne dirke. Tekmovalci in tekmovalke bodo lahko v soboto, 6. julija 2024, na treh uradnih treningih preizkusili progo, dan kasneje pa bo šlo zares in za točke državnega prvenstva.

V nedeljo 6. julija 2024 bo na sporedu najprej dopoldanska vožnja za trening, štart prve tekmovalne vožnje pa bo ob 14. uri. Druga vožnja se bo pričela predvidoma uro in pol kasneje po koncu prve vožnje. Rekord proge je v prvem letu postavil Italijan Fausto Bormolini in znaša 1:55,719. Organizatorji pričakujejo, da bo letošnja dirka prinesla tudi nov rekord.

Tako kot lansko leto bodo lahko tudi letos obiskovalci dirke uživali v bogatem spremljevalnem programu. Znova bodo na voljo Taxi vožnje z rally dirkalniki. Kdor bo želel, bo lahko 4,7 kilometrov Rebernic, užival na sovozniškem sedežu, v vrhunskih avtomobilih, tudi razreda R5. Za volanom pa bodo nekateri najboljši slovenski vozniki relija. Taxi vožnje bodo na sporedu v soboto in nedeljo, za rezervacijo pa pišite na elektronski naslov: [email protected] ali pa pokličite na 041 710 588. V bogat spremljevalni program spada tudi nastop »drifterjev«, ki bodo s svojim drsečim stilom vožnje zagotovo poželi precej občudovanja tistih na tribunah.

Za obiskovalce je zagotovo zanimiv tudi obisk vasi Podnanos, ki že sama po sebi ponuja številne zanimive točke, v času dirke pa bo v samem središču organizirana servisna cona, kar je vedno poseben magnet za tiste, ki občudujejo bencinske športe. Gledalci bodo na najzanimivejše točke proge lahko prišli iz dveh strani, s smeri Podnanosa, ali pa s strani Razdrtega. Povsod bo na voljo dovolj parkirnih mest. Cena vstopnice za dvodnevni ogled dirke znaša 20€, za enodnevni pa 15€. Vstopnice bo moč kupiti na dan dogodka, na samem prizorišču.

Predsednik organizacijskega odbora dirke, Silvan Lulik, pričakuje da se bo dirke udeležilo okrog 100 vozil, tako domačih kot tudi tujih. Od slovenskih voznikov bodo na štartu tudi Vladimir Stanković, Milan Bubnič in Aleš Prek, ki veljajo za najhitrejše slovenske dirkače na tovrstnih tekmovanjih. Znova pa je udeležbo napovedalo tudi nekaj voznikov formul in prototipov, predvsem iz Italije.

Tekmovalci bodo razdeljeni v različne tekmovalne skupine, tudi prototipe in starodobnike. Ljubitelji vonja po bencinu in avtomobilskih spektaklov se z vsem podrobnostmi dogajanja lahko sproti seznanjajo na spletnih straneh AŠ 2005 in GHD Podnanos, kjer so na voljo tudi vse druge zanje pomembne informacije (npr. o prodaji vstopnic, prostorih za gledalce ob progi in druga navodila in priporočila).

Generalni pokrovitelj dirke je podjetje Šraml d.o.o. iz Podnanosa, ki je vodilni slovenski proizvajalec visokokakovostne opreme za celoten postopek pridelave vina, sokov in ciderja kakor tudi za sam proces polnjenja in pakiranja končnih izdelkov. Več o podjetju Šraml d.o.o. najdete na www.sraml.com

PROGRAM DOGAJANJA:

Sobota 06.07.2024
08:00 – 11:00 h Verifikacija (Kulturni dom, Podnanos 71)
08:30 – 11:30 h Tehnični pregled (Semenič Transport,Podnanos 1)
11:30 h Varnostni pregled proge
12:00 h 1. seja žirije
13:00 h 1. Uradni trening
1 h po 1. treningu 2. Uradni trening

Nedelja, 07.07.2024
09:00 h 3. Uradni trening
13:30 h Svečana otvoritev dirke
14:00 h Dirka – 1. Vožnja
1 uro po 1. dirki Dirka – 2. Vožnja 30 minut po 2. dirki

Objava neuradnih rezultatov 60 min (cca) po prihodu

Razglasitev zmagovalcev in zadnjega vozila v Parc Ferme, podelitev priznanj (Kulturni dom, Podnanos 71)

 

Spletno uredništvo
Vir: Izjava za javnost, ki jo je zapisal Klavdij Blažko