Hrvaška se te dni spopada z vrhuncem vročinskega vala, ki bo po napovedih meteorologov trajal do konca tedna. Za skoraj celotno državo velja rdeče vremensko opozorilo zaradi izjemno visokih temperatur.

S podobnimi izzivi se soočajo tudi južni deli Bosne in Hercegovine ter Srbije. Hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ) je izdal opozorilo, da bo izjemna vročina vztrajala do konca tedna. Rdeče opozorilo velja za vse regije, razen za osiješko, karlovško in gospiško, kjer je izdano oranžno opozorilo. V četrtek bo oranžno opozorilo veljalo samo še za Gospić, medtem ko bodo preostali deli države v rdečem.

Dnevne temperature, ki se seveda merijo v senci, bodo ponekod dosegle do 37 stopinj Celzija, vročina pa na jadranski obali in v prestolnici ne bo popustila niti ponoči. V Dubrovniku in Senju so tako ponoči izmerili 30 stopinj Celzija, v Splitu in na Reki 28, v Šibeniku 27, v Zagrebu pa 26 stopinj.

V Bosni in Hercegovini je po napovedih hidrometeorološkega zavoda Federacije BiH najbolj vroče na jugu države, kjer se bodo temperature danes povzpele do 40 stopinj Celzija. Najbolj vroče je v Mostarju, kjer so že ob 8. uri zjutraj izmerili 28 stopinj Celzija.

Srbska hidrometeorološka služba (RHMZ) opozarja, da bo vročinski val trajal najmanj do konca tedna. Temperature bodo od danes do nedelje dosegle do 40 stopinj Celzija, večina urbanih središč pa se bo spopadala tudi s tropskimi nočmi.

 

Spletno uredništvo