Pred nekaj dnevi sta sinja morska psa prestrašila turiste pri hrvaških Vodicah, ko sta priplavala zelo blizu plaže. Videoposnetek tega dogodka se je hitro razširil po družbenih omrežjih, kar je povzročilo nemir med kopalci. Sinji morski psi lahko zrastejo tudi do štiri metre v dolžino, vendar morski biologi mirijo javnost, da se morski psi izogibajo ljudem in jih zelo redko napadejo.

“Sinji morski psi so stalni prebivalci Jadrana, še posebej južnega dela. Nič nenavadnega ni, če se približajo plaži, saj gre večinoma za mlajše samice,” je pojasnila Manda Papac, biologinja iz puljskega Akvarija. V Jadranu živi več kot 50 vrst morskih psov, letos pa so jih opazili v podobnem številu kot prejšnja leta.

Mnogi turisti so bili ob prizoru morskega psa prestrašeni. “Jaz bi se ustrašila, lepi so, ampak bi me bilo strah,” je povedala ameriška turistka. Druga turistka je dodala, da bi bila šokirana, saj še nikoli ni v živo videla morskega psa. Kljub temu nekateri obiskovalci niso bili zaskrbljeni. Britanska turistka je komentirala: “Neverjetno je, tako so čudoviti,” in dodala, da se jih ne boji.

Morski biologi poudarjajo, da morski psi običajno ne napadajo ljudi. “To so plahe živali, ki ne bodo same napadle, sploh če je v bližini veliko ljudi. Za varnost se jim je bolje umakniti, brez dotikanja in približevanja,” svetuje Papačeva.

Poleg morskih psov pa so letos v Jadranu prvič opazili tudi zelo strupeno tropsko vrsto ribe napihovalke. Njihov strup naj bi bil močnejši od cianida. “Te ribe imajo najraje globine pod 15 metrov, redko pa se pojavijo na površju, tako da se bodo z njimi bolj srečevali ribiči kot kopalci,” je še povedala Manda Papac.

Kljub tem presenetljivim novicam morski biologi zagotavljajo, da ni razlogov za preplah, saj morski psi in strupene ribe napihovalke redko ogrožajo ljudi. Vsem kopalcem priporočajo previdnost in spoštovanje morskega življenja.

 

Spletno uredništvo