Zbiranje ponudb za prodajo premoženja Mipa: NIZOZEMSKI POSREDNIK IŠČE KUPCE

Foto: ML

Kmalu se bo začelo zbiranje ponudb za prodajo premoženja Mipa v stečaju na lokaciji v Kromberku. Stečajni upravitelj Marko Zaman se je namesto dražbe odločil za poskus prodaje s pomočjo mednarodnega posrednika. Soglasje k takšnemu načinu prodaje sta dala tudi novogoriško okrožno sodišče in upniški odbor.

Ob prvotni cenitvi preostalega premoženja je bil kromberški obrat v celoti ocenjen na 30 milijonov evrov, kasneje pa se je cena bistveno znižala. Kolikšno kupnino lahko pričakujejo sedaj?
Foto: ML – Kdo bo kupil Mipov obrat v Kromberku?

Poskusov prodaje kromberškega obrata Mipa je bilo doslej že veliko. Po neuspelih dražbah je prejšnji stečajni upravitelj Miroslav Benedejčič razpisal dražbo za prodajo po delih. Po prevzemu vodenja stečajnega postopka konec lanskega novembra jo je Zaman po preklical in pripravil nov predlog prodaje.

Po pisanju Primorskih novic je Mipov stečajni upravitelj spomladi podpisal pogodbo z nizozemsko družbo Troostwijk Auctions BV. Za skoraj 56.000 kvadratnih metrov velik proizvodni obrat v Kromberku, ki je bil posodobljen tik pred stečajem, naj bi izklicna cena znašala okrog 7,6 milijona evrov.

Foto: Pixabay

Obrat v Kromberku še vedno ohranjajo v delujočem stanju, saj je tako za potencialne kupce zanimivejši in lahko zanj iztržijo višjo ceno. Stečajni upravitelj bo ponudbe zbiral tako dolgo, kolikor bo potrebno, da proda vsaj nezastavljeno premoženje. Predvidoma naj bi to trajalo dva do tri mesece. »O zainteresiranih kupcih je v tem trenutku še nemogoče govoriti, gotovo pa jih bo precej, tako tujcev kot domačih,« pravi Marko Zaman. Bo nekdanji ponos goriškega gospodarstva ostal v slovenskih rokah ali ga bodo kupili tujci?

Uredništvo