Zaplet pri porodu v postojnski porodnišnici: ODŠKODNINA OKROG 900.000 EVROV

Foto: Pixabay

Postojnska bolnišnica bo morala zaradi zapleta pri porodu, družini iz Nove Gorice v 15 dneh plačati odškodnino v vrednosti okrog 900.000 evrov, je razsodilo koprsko višje sodišče. Pri porodu je novorojenček zaradi pomanjkanja kisika dobil trajne poškodbe možganov. Ima cerebralno paralizo in hudo epilepsijo. Priklenjen je na invalidski voziček.

Porodničar pri porodu leta 2005 ni upošteval napotnice za carski rez, ki jo je imela porodnica, ampak je vztrajal pri vaginalnem porodu. Ko so otroka skušali izvleči z vakuumom, je materi počila maternica in šele nato so opravili carski rez. Gre za najvišjo odškodnino za zaplet pri porodu doslej v Sloveniji. Odvetnik postojnske porodnišnice Miran Škrinjar ni odgovoril na vprašanje, ali se bodo odločili za revizijo postopka. Kot poroča Delo je odvetnica prizadete družine Lucija Šikovec Ušaj napovedala izvršbo, če plačila v določenem roku ne bo.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Koprsko sodišče je porodnišnici v Postojni že marca 2015 naložilo plačilo 845.000 evrov odškodnine, a je višje sodišče januarja lani to sodbo razveljavilo zaradi napake v postopku. Nato je aprila lani koprsko sodišče prizadeti družini prisodilo 800.000 evrov odškodnine. Ugovor o zastaranju primera, na prvi stopnji so se v postopku zamenjali kar štirje sodniki, ena sodnica je bila zaradi slabega dela razrešena s funkcije,  je sodišče zavrnilo.

Uredništvo