Zajezitev nezakonitih prehodov meje: PODVOJITEV PATRULJ

Foto: ML

Slovenska in italijanska policija bosta še okrepili sodelovanje na meji med državama za zajezitev nezakonitih prehodov meje. Po uspešnih treh mesecih sodelovanja bodo podvojili število mešanih patrulj iz dosedanjih štirih na osem.

V Trstu so se dogovorili, da se število izvedenih patrulj podvoji iz dosedanjih štirih na osem tedensko. Od tega jih bodo sedem izvajali na območju policijske uprave Koper, eno pa na območju policijske uprave Nova Gorica.

Na podlagi natančne analize poti migrantov bodo mešane patrulje delovale izmenično na ozemljih obeh držav. Pričakujejo, da bodo postale učinkovito orodje za odvračanje od nezakonitega priseljevanja. Te dejavnosti pa bodo potekale v okviru sporazuma med vladama Italije in Slovenije o čezmejnem policijskem sodelovanju iz leta 2007, sporočajo z Generalne policijske uprave.

Foto: FB Slovenska policija

Poskusno obdobje skupnega nadziranja meje so na policiji ocenili kot uspešno. Zaradi nezakonitega prestopa zunanje meje so v tem obdobju na območju PU Koper obravnavali 1922 tujcev, v istem obdobju lani 1785. Na območju PU Nova Gorica so v tem obdobju obravnavali 42 oseb, v enakem lanskem obdobju pa 33.

Predstavniki obeh policij so se zavezali tudi k bolj ažurni izmenjavi informacij in s tem povezanim fleksibilnim načrtovanjem izvajanja mešanega patruljiranja na območjih, kjer prihaja do nedovoljenega prestopanja meje med obema državama.