V zahvalo junakom Krasa: Vi ste srce Krasa

Foto: Luka Dakskobler - Facebook

Danes ob 16. uri se bo na športnem igrišču v Kostanjevici na Krasu ob 16. uri odvijala prireditev Vi ste srce Krasa, ki jo prirejajo občine Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se po dveh mesecih od boja z ognjem želijo domačini zahvaliti vsem, ki so pomagali pri gašenju na Krasu.

Na Kras so iz dneva v dan prihajali številni pripadniki služb za zaščito in reševanje, na čelu z gasilkami in gasilci, praktično iz vseh kotičkov naše dežele, domačini pa te solidarnosti in požrtvovalnosti na intervenciji, polni tveganja ne morejo pozabiti, so organizatorji prireditve zapisali v sporočilu za javnost.

Foto: EČ

Požar na Krasu je povzročil za 26,88 milijona evrov škode na stvareh, ocenjuje državna komisija za ocenjevanje škode po naravnih in drugih nesrečah. Največja je škoda v gozdovih, ki dosega skoraj 25 milijonov evrov, razkrivajo gradiva, pripravljena za obravnavo na seji vlade.

V najobsežnejši in najzahtevnejši intervenciji se je na Krasu več kot 20.000 ljudi 17 dni borilo z ognjenimi zublji in branilo ljudi, da jim ogenj ne bi vzel vsega.

Ob trdni podpori civilne zaščite in enot sistema zaščite in reševanja je v intervenciji na Krasu sodelovalo skoraj 15.000 prostovoljnih gasilcev iz več kot 1000 prostovoljnih gasilskih društev iz vse Slovenije, 200 poklicnih gasilcev, 3000 pripadnikov Slovenske vojske, več kot 700 gozdarjev, 565 policistov, 369 pripadnikov enot Rdečega križa, 135 pripadnikov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, 73 članov ekip nujne medicinske pomoči, iz zraka so s poleti pomagali člani več aeroklubov, na pomoč so priskočili tudi iz tujine in gospodarstva.

Foto: Ervin Čurlič (Štab CZ za severno Primorsko)

Pred prireditvijo bodo od 11. ure udeleženci ob vodenem ogledu spoznali tudi nekatere zanimivosti in lepote Krasa. Zbor bo na prireditvenem prostoru v Opatjem Selu. Oglede bodo vodili lokalni turistični vodniki. Vsem obiskovalcem bodo Od 13. ure si bodo lahko obiskovalci na Kržadi v središču Kostanjevice na Krasu ob družbi domačih vinarjev ogledali tudi razstavljene majice sodelujočih enot na intervenciji.