Začetek predčasnega glasovanja drugega kroga predsedniških volitev

Foto: FB Anže Logar

Danes se je začelo predčasno glasovanje drugega kroga predsedniških volitev, ki bo med 7. in 19. uro potekalo do vključno četrtka. Drugi krog volitev bo sicer v nedeljo, 13. novembra.

V drugi krog predsedniških volitev sta se uvrstila Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Največ volivcev je v prvem krogu, tudi po prištetih glasovnicah iz tujine, prepričal Logar, za katerega je glasovalo 33,95 odstotka volivcev, za Pirc Musarjevo pa je glasovalo 26,88 odstotka volivcev.

Nekdanji zunanji minister dr. Anže Logar velja za zmernega politika, ki v kampanji poudarja potrebo po medsebojnem sodelovanju in povezovanju, Pirc Musarjeva pa velja za predstavnico in zagovornico tranzicijske elite, ki je tudi z različnimi finančnimi malverzacijami obogatela v času lastninjenja nekdanjega družbenega premoženja. Čeprav v kampaniji ne zna prepričljivo pojasniti nekaterih spornih poslov svojega moža, pa tudi lastnih poslov, povezanih s poslovanjem podjetja Ruska dača, očitno to za njene podpornike, nekateri so ji še nedolgo nazaj (ped prvim krogom) prav to očitali, ni več obremenjujoče. Za levo politično opcijo, ki naj bi ji bila tako pri srcu socialnost in pravičnost, je očitno veliko bolj pomembno, da predsednik RS ne bo predstavnik desne sredine, dr. Anže Logar.

Foto: Twitter – Nataša Pirc Musar

Kot je bilo mogoče razbrati iz dosedanjih soočenj, si želi Logar postati predsedniki vseh Slovenk in Slovencev, Pirc Musarjeva, ki sicer trdi isto, pa s tem, ko vseskozi napada stranko SDS in  predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janšo, ki ga očitno bolje pozna kot lastnega moža, pa s tem hočeš nočeš izključuje najmanj 400.000 Slovenk in Slovencev.

Predčasnega glasovanja pred letošnjim prvim krogom predsedniških volitev se je udeležilo skoraj 68.000 volivcev oziroma okoli štiri odstotke volilnih upravičencev. V prvem krogu je bila volilna udeležba 51,74 odstotna in je po letu 2007 prvič presegla 50 odstotkov volilnih upravičencev.

Volivci, ki se glasovanja v nedeljo ne bodo mogli udeležiti, lahko svoj glas oddajo danes, jutri ali v četrtek med 7. in 19. uro. Kje lahko predčasno volite za predsednika RS si lahko ogledate na povezavi Predčasne volitve.

Foto: Pixabay

Jutri (sreda) se bo iztekel rok, do katerega je mogoče zahtevati nekatere posebne oblike glasovanja, med drugim na voliščih zunaj kraja stalnega prebivališča in glasovanje na domu.