Začetek festivala na gradu v Kromberku: GLASBE SVETA

Foto: David Verlič (FB Glasbe sveta)

V amfiteatru gradu Kromberk se nocoj ob 21. uri začenja festival Glasbe sveta. Na sporedu bo še tri avgustovske torke. Zadnji torek v avgustu bo izvedena glasbeno obarvana gledališka predstava.

Namen prireditve je opozarjati na pomembnost prenašanja izkušenj in tradicij naših prednikov. Festival bo potekal na idiličnem vrtu kromberškega gradu, v primeru dežja pa bo v gradu oziroma v novogoriškem Kulturnem domu.

Nocojšnji uvodni večer bosta popestrila glasbenika Paolo Fresu na trobenti in elektroniki ter Daniele di Bonaventura z bandeonom in elektroniko. Fresu se poleg poučevanja na vrsti pomembnejših italijanskih in mednarodnih šol lahko pohvali še s številnimi sodelovanji z najvidnejšimi predstavniki afroameriške glasbe v zadnjih 30 letih. Posnel je več kot 350 plošč, med katerimi jih je več kot 80 podpisal s svojim imenom oziroma so nastala kot plod njegovega sodelovanja z mednarodnimi glasbeniki.

Foto: FB Glasbe sveta

Na letošnjem festivalu se bodo poleg Paola Fersu-ja predstavili še Bratko Bibič s svojim kvartetom Dedly Woodleybears, Brina s svojo skupino in Slovensko mladinsko gledališče z glasbeno obarvano predstavo Pasja procesija, ki je po izboru otroških pesmi Svetlane Makarovič nastala v režiji Jureta Novaka.