Začela se je akcija 40 dni brez alkohola: MLAD, VESEL IN POGUMEN

Foto: Pixabay

Slovenska karitas skupaj z Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net danes začenja preventivno akcijo 40 dni brez alkohola z geslom Mlad, vesel in pogumen. Glavni namen je opozoriti na uničujoče posledice prekomernega pitja alkohola.

Slovenska karitas organizira akcijo že 13. leto na pepelnično sredo, ko se začenja 40-dnevni post pred Veliko nočjo.

Foto: Pixabay

Slovenija je po obsegu posledic, ki jih ima škodljiva raba alkohola, v evropskem vrhu. Podatki iz raziskave o uporabi tobaka, alkohola in prepovedanih drog kažejo, da v Sloveniji 43 odstotkov prebivalcev med 25. in 64. letom alkohol pije čez mejo manj tveganega pitja. Na slovenskih cestah je lani zaradi vpliva alkohola umrlo kar 32 ljudi. Štiri prometne nesreče s smrtnim izidom so povzročili mladi vozniki v starosti od 18 do 24 let.

Raziskava, ki je bila opravljena leta 2014 je pokazala, da se je skoraj tretjina petnajstletnikov opila vsaj dvakrat, skoraj 14 odstotkov petnajstletnikov pa uživa alkoholne pijače vsaj enkrat tedensko.

Zavod Med.Over.Net v času akcije vodi aktivnosti na internetu. Skrbi za delovanje spletne strani brezalkohola.si ter objavlja članke in obvestila preko svojega spletnega portala. Nudi tudi strokovno pomoč preko foruma Zasvojenost in pomoč.

Foto: Pixabay

Preventivni akciji sta se pridružili tudi Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zveza tabornikov Slovenije.

Tvegano pitje alkohola predstavlja za državo precejšnje finančno breme. Po oceni zdravstvenih stroškov, stroškov zaradi prometnih nesreč, nasilja v družini in drugih kriminalnih dejanj je to breme v letih od 2011 do 2014 v povprečju letno znašalo 234 milijonov evrov.

Uredništvo