Začel se je Festival idrijske čipke: PRENOS ZNANJA KLEKLJANJA

Foto: FB Festival idrijske čipke

Sinoči se je z otvoritveno slovesnostjo na idrijskem Mestnem trgu začel 38. Festival idrijske čipke. Tridnevni program, ki ga je s soorganizatorji pripravil Zavod za turizem Idrija, bo obiskovalcem ponudil več kot 40 strokovnih in zabavnih dogodkov.

Rdeča nit letošnjega festivala je prenos znanja klekljanja z generacije na generacijo. Predstavljajo se številni ustvarjalci, ki jim je tradicionalna ali sodobno oblikovana idrijska čipka navdih za snovanje v modi, umetnosti, arhitekturi, oblikovanju, kulinariki in druge dejavnosti. Festival bo ponudil bo 11 razstav, povezanih s čipko, večina jih bo na ogled vse poletje.

Danes popoldne se bodo v igranih prizorih na rdeči preprogi pred čipkarsko šolo sprehodile dame v čipkah nekdaj in danes. Vrhunec festivalskega dogajanja bo tradicionalno nedeljsko dopoldansko državno tekmovanje za otroke in odrasle v klekljanju za priznanje Ivanke Ferjančič, ki ga že vrsto let organizira Čipkarska šola Idrija. Na tekmovanje je med drugim prijavljenih 152 otrok v starosti od 7 do 15 let. Tekmovali bodo v petih različnih težavnostnih nalogah, ki so prilagojene njihovi starosti, ena naloga pa je posebej za tiste učence, ki obiskujejo izbirne predmete ali krožke klekljanja na osnovni šoli, torej ne obiskujejo čipkarske šole, je povedala vodja Čipkarske šole Idrija in koordinatorica strokovnih dogodkov festivala Metka Fortuna.

Foto: cipkarskasola.si

V času festivala bodo klekljarice na idrijskih ulicah prikazovale izdelovanje idrijske čipke. V klekljanju se bodo lahko preizkusili tudi obiskovalci.

Osrednja razstava z naslovom UMET_nitke, ki bo na ogled na idrijskem gradu, predstavlja likovna dela, nastala v sodelovanju med okoli 100 učenkami in učenci Čipkarske šole Idrija z Idrijskega, Cerkljanskega, Vipavskega in Ajdovskega ter v teh krajih živečimi likovnimi umetniki.