Začasna zaustavitev cepljenja z AstraZenico: MAKSIMALNA VARNOST

Foto: Pixabay

Slovenija je odredila začasno zaustavitev cepljenja proti covidu-19 s cepivom AstraZeneca. Svetovalna skupina je ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev cepljenja, kljub temu pa je iz previdnosti predlagala začasno zaustavitev do končne odločitve Evropske agencije za zdravila, pojasnjuje minister za zdravje Janez Poklukar.

Kot je povedal Poklukar, bo cepljenja s cepivom AstraZenice prestavljeno na čas po odločitvi Evropske agencije za zdravila (EMA), oziroma, ko bo mogoče cepljenje z drugim cepivom.

Četudi je svetovalna skupina za cepljenje v petek že sprejela mnenje, da ni razlogov za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZeneca, pa so jo zaradi številnih dvomov v varnost cepiva danes ponovno zaprosili, naj še enkrat pretrese varnost cepiva oz. zaplete po cepljenju. Strokovna skupina je znova ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev cepljenja s tem cepivom, iz previdnostni pa predlaga, da se tovrstno cepljenje začasno zaustavi. Odločitev o začasni zaustavitvi cepljenja s tem cepivom je Poklukar sprejel, da bi zagotovil maksimalno varnost prebivalcev pri cepljenju.

Foto: gov.si (sta) – Janez Poklukar, minister za zdravje

Po pojavu primerov krvnih strdkov pri osebah, ki so se cepile s cepivom AstraZenice, se vse več držav odloča, da začasno iz previdnosti ustavi cepljenje s tem cepivom. Nazadnje so to storili na Irskem, Nizozemskem, v Italiji, Franciji, Nemčiji in Španiji.

Cepljenje z ostalimi cepivi, in sicer Pfizerja, BioNTecha ter Moderne, bo še naprej potekalo normalno po programu cepljenja. Poklukar je zadovoljen, da so prejeli pozitivno mnenje o dodatnem številu odmerkov Pfizerjevega cepiva v naslednjih dneh. EMA je v četrtek dala zeleno luč tudi cepivu Johnson & Johnson, a minister še nima informacije, kdaj bo v Slovenijo prišla prva pošiljka tega cepiva oz. koliko odmerkov bo v njej.