Nova Gorica in TK Gorica sta po odlično organiziranih turnirjih nacionalnega nivoja v preteklih letih, letos dobila priložnost organizacije turnirja serije WTT. Ta teden bo zaradi turnirja v mestu tako nastanjenih več kot 100 ljudi iz številnih držav sveta, kar je izjemna promocija za tenis in mesto.

Turnir serije WTT v Novi Gorici je četrti letošnji turnir za ženske v Sloveniji. Projekt podpirajo tudi Slovenske železnice. »Turnir je zelo pomemben za promocijo tukajšnjega športa in mestne občine Nova Gorica. Gre za najmočnejši turnir v našem mestu. Teniške igralke bodo spoznale našo mesto in se morebiti še kdaj vrnile. Upamo, da nam bo skupaj s klubom in Tenis Slovenijo uspelo organizirati še kakšen turnir. Želja je tudi, da bi naslednje leto, ko bosta Nova Gorica in Gorica evropski prestolnici kulture, uspeli narediti čezmejni turnir. Takšen, da bi se igralo istočasno v dveh državah. Obe teniški zvezi sta temu projektu naklonjeni. Upam, da se nam bo uspelo dogovoriti. V prihodnosti razmišljamo tudi o razširitvi ali pa delni selitvi športnih aktivnosti iz tega utesnjenega prostora v športnem parku. Tu je žal tako, da kar narediš novega, moraš nekaj drugega odvzeti. Kot primerno lokacijo smo identificirali prostor na Ajševici, kjer se že pripravljalo strokovne podlage kako šport umeščati v ta prostor. Stekli bodo tudi pogovori s športnimi klubi, da preverimo njihove prostorske potrebe. Te so sicer že preverjene pri pripravi športne strategije. Gremo po tej poti naprej, poti razvijanja novega športnega centra na Ajševici. MO je ta turnir podprla tudi s finančnimi sredstvi okrog 12 tisoč evrov,« je o organizaciji turnirja in načrtih za šport v mestu dejal župan Samo Turel.

Največ dela z organizacijo turnirja pa imajo v TK Gorica, v katerem so številne pomembne izkušnje dobili v preteklih letih z organizacijo nacionalnih turnirjev. »TK Gorica je dobil možnost za organizacijo takšnega turnirja zaradi dobrega dela v preteklosti. V prejšnjih letih smo organizirali nacionalne turnirje, letos pa prvič organiziramo mednarodni ženski turnir. Nagradni sklad je 15 tisoč ameriških dolarjev. Za klub je to velika pridobitev, saj bo to lepa promocija za tenis na Goriškem. Tovrstni dogodki imajo veliko vlogo tudi pri povečanju zanimanja mladih za tenis in šport nasploh, zato smo k ogledu tekem še posebej
povabil dijake in učence okoliških šol. Pričakujemo povečan vpis v naše teniške šole,« je rekel predsednik TK Gorica Primož Strel.

Z organizacijo turnirja na Goriškem pa so zadovoljni tudi pri Tenis Sloveniji, kjer vsako leto večajo število turnirjev serije WTT.

»Turnirje serije WTT organiziramo zaradi slovenskih igralcev in igralk. Želimo jim namreč omogočiti čim večje število turnirjev na domačih tleh. S tem znižamo njihove stroške za sezono, ob tem pa lahko tudi nekoliko lažje pridejo do vidnejšega tekmovalnega uspeha. Pot v tujino v povprečju igralca stane med 2500 do 3000 evrov, če igra doma pa so tu le stroški prevoza. To je glavni namen, da imamo toliko turnirjev v Sloveniji. Istočasno pripomoremo k razvoju teniškega kluba. Prihaja do določenih investicij, tu pa je potem tudi odgovornost in prepoznavnost mestne občine. Ob vsem tem pa prihaja do pomembnih ekonomskih in turističnih učinkov organizacije takšnega turnirja. Letos bomo organizirali 25 turnirjev, v naslednjih letih pa želimo to številko še povišati,« je rekel direktor Tenis Slovenije Gregor Krušič.

Na novinarski konferenci je bil tudi predsednik regijskega odbora italijanske teniške zveze (FIT) Antonio de Benedittis. Prisotni si bili tudi predstavniki italijanskih teniških klubov, ki so vsi izrazili trdno podporo čezmejnemu sodelovanju. Po novinarski konferenci so imeli predsednik TK Gorica Primož Strel, župan MONG Samo Turel in direktor TS Gregor Krušič z njimi tudi sestanek na temo prihodnjih skupnih projektov. Vsi so podprli idejo, da bi prihodnje leto turnir organizirali v sodelovanju s sosednjo Gorico.

Spletno uredništvo,

Vir: Tenis Slovenija