Vročina lahko škoduje zdravju: VROČINSKA KAP

Foto: Pixabay

Danes in v prihodnjih dneh bo, še posebej v nižjih delih Primorske ter v mestnih središčih, prisotna velika toplotna obremenitev, pravijo vremenoslovci. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da lahko vročina škoduje zdravju, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva.

V času hujše toplotne obremenitve je potrebno telesne dejavnosti na prostem omejiti na jutranje in večerne ure, uživati lažje prebavljivo hrano v manjših obrokih ter dovolj tekočine. Pozabiti ne smemo tudi na živali.

Foto: Pixabay

Vročina najbolj prizadene starejše in otroke, bolnike s srčno-žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetike, bolnike z obolenji ledvic, bolnike z duševnimi motnjami ter nepokretne. Bolj ogrožene so tudi osebe s socialno-ekonomskimi problemi ter osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja, med drugim delavci, ki delajo na prostem in prebivalci mest, opozarjajo na NIJZ.

Foto: Pixabay

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave: kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico ali celo vročinsko kap. Navedenim težavam se lahko izognemo z umikom v senco oziroma v hladnejše prostore.