Policija opozarja in posreduje preventivne nasvete za zavarovanje svoje lastnine in preprečevanje premoženjskih kaznivih dejanj (vlomi v stanovanjske hiše, stanovanja ipd.).

* 17. januarja ob 17.14, so policisti Policijske  postaje  Nova  Gorica obravnavali vlom skozi vhodna vrata v stanovanjsko hišo v naselju Avče (občina Kanal ob Soči), le nekaj ur kasneje oz. ob 21.27, pa so bili obveščeni tudi o vlomu v stanovanjsko hišo v naselju Ajševica (Mestna občina Nova Gorica) v času odsotnosti oškodovancev. Neznani storilec je iz stanovanjskega objekta v Avčah poleg gotovine odtujil tudi nekaj kosov zlatega nakita in druge predmet. Po prvih ocenah je bila lastnikom povzročena materialna škoda za približno 3.500 evrov.

V drugim obravnavanem primeru vloma v hišo v Ajševici pa je storilec s pomočjo neznanega predmeta vlomil in nato iz notranjosti objekta odtujil zlatnino v vrednosti nekaj sto evrov. Storilci so po izvršenem vlomu kraj zapustili in odšli neznano kam. Glede vlomov v stanovanjske objekte so obvestili tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici). Okoliščine obeh vlomov v stanovanjski hiši Policija še preiskuje.

Storilci pogosto vlamljajo skozi vrata oz. okna stanovanjskih objektov in iz notranjosti kradejo predvsem gotovino, nakit in druge vrednejše predmete. Najpogostejši načini vlomov v stanovanjske hiše, stanovanja, gospodarske objekte… so vlom na vzvod ali s silo telesa, lomljenje vložkov cilindričnih ključavnic, razbitje  steklenih  površin, pogosto pa k temu pripomore tudi premajhna previdnost lastnikov objektov (puščeno orodje ali druga priročna sredstva v okolici hiše, ključi…). S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev zgoraj opisanih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomi v stanovanja, hiše, motorna vozila, drzne tatvine, ropi…) in se izognete neljubim dogodkom.

“Prilika dela tatu” in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno “vabljiva” za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje … Vse občane zato pozivajo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko. Če vam kljub temu vlomijo v stanovanjski objekt, občanke in občane pozivajo, da takoj pokličejo policiste najbližje policijske postaje oz. Policijo na znano interventno številko policije 113. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru …). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite Policijo!

Prav tako občane in občanke pozivajo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. na interventno številko Policije 113.

Več preventivnih nasvetov na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/vlomilci-in-tatovi-niso-na-dopustu-preventivni-nasveti-policije oz. na socialnem omrežju Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=p5JofbAMJRY

 

Spletno uredništvo,

Vir: Občina Vipava