Vlada v soboto o morebitnem sproščanja ukrepov: RAZLIČNA OBREMENITEV REGIJ

Foto: gov.si - Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin

Vsaj do sobote, ko se bo vlada sestala s predstavniki zdravstva in gospodarstva, ne bo sproščala ukrepov za zajezitev širjenja epidemije, ker se epidemiološke razmere še niso dovolj izboljšale. Včeraj je v Sloveniji umrlo 49 covidnih bolnikov, delež pozitivnih testov pa je bil 28,8 odstoten, kar je 1,7 odstotne točke manj kot v torek.

V sredo so v Sloveniji opravili 6.410 testov in potrdili 1.849 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah so zdravili 1.258 bolnikov s covidom-19, kar je 24 manj kot dan prej, intenzivno nego jih je potrebovalo 189 oz. devet manj kot v torek.

Vir: FB Vlada RS

Vlada bo v soboto na posvetu s predstavniki zdravstvenih zavodov ugotavljala, kakšne so še kapacitete bolnišnic in koliko še lahko zdržijo v prihodnjih dneh in tednih. S predstavniki gospodarstva bodo glede na razmere skušali proučiti možnosti za morebitne spremembe v posameznih segmentih, je za TV Slovenija pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. V kolikor bi te možnosti nastopile, bi vlada takoj po posvetu odločala o morebitnem sproščanju ukrepov. Kacin je med drugim izpostavil, da so regije različno obremenjene glede na število okužb z novim koronavirusom.

Vir: Sledilnik za covid-19 – Aktivni primeri po regijah na 100.000 prebivalcev

Minister za zdravje Tomaž Gantar poziva k zapiranju vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa se zavzema za postopno sproščanje gospodarstva ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov. Bojana Beović, vodja svetovalne skupine za covid-19 opozarja, da se epidemiološke razmere v državi v zadnjem tednu niso toliko spremenile, da bi glede na postavljena merila za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale.