Višje turistične takse na Goriškem: DRAŽJE MESTNO OBMOČJE

Foto: FB Dolina Soče

V novogoriški mestni občini ter v občinah Zgornjega Posočja se odločajo za dvig turistične takse, kar občinam omogoča novi zakon o spodbujanju turizma.

Novogoriški mestni svetniki so o dvigu turističnih taks odločali na zadnji seji. Predlagano je bilo, da bi takso dvignili s sedanjih 1,27 evra na enotna dva evra, a so po burni razpravi pred drugim branjem pripravili drugačen predlog, ki ga bodo potrjevali na seji občinskega sveta, ki je sklicana za 21. junij. Tako naj bi dva evra turistične takse veljala le za mestno območje, kar bi skupaj s promocijsko takso znašalo 2,50 evra. Predlog je, da bi bila dajatev v podeželskem delu novogoriške občine za polovico nižja.

V letu 2017 so v Mestni občini Nova Gorica iztržili 220.000 evrov turističnih taks. Od 180.000 nočitev na območju občine jih je bilo kar 150.000 v Hitovih hotelih. Celotni znesek pridobljene turistične takse je lani novogoriška občina namenila za dejavnosti turistične zveze in turističnih društev, ki jim občina na podlagi javnega razpisa dodeljuje sredstva za uresničevanje različnih turističnih aktivnosti.

Foto: FB Dolina Soče

Turistične takse se bodo zvišale tudi v Zgornjem Posočju. Občine Bovec, Kobarid in Tolmin so se poenotile tako pri višini turistične takse kot pri skupnem turističnem zavodu Dolina Soče. Doslej so na Bovškem zaračunavali 1,26 evra takse, po novem naj bi znašala 1,60 evra oz. dva evra skupaj s promocijsko takso. Odločitev o tem bodo bovški svetniki sprejemali ob drugem branju občinskega odloka na naslednji seji. Predlagano višino turistične takse so v Tolminu že potrdili, predlog odloka v Kobaridu pa še ni prišel na dnevni red.

Lani je občina Bovec naštela dobrih 327.00 turističnih nočitev, leta 2016 dobrih 250.000. V Občini Kobarid so lani našteli dobrih 141.000 nočitev, leto prej pa nekaj manj kot 111.000. V Občini Tolmin pa so imeli lani nekaj več kot 100.000 nočitev, leta 2016 pa so jih našteli nekaj manj kot 81.000.