Včeraj v Italiji rekordno število novih okužb: PRIHAJAJO NOVI UKREPI

Foto: Pixabay

Zaradi širjenja novega koronavirusa se je italijanska vlada odločila za nove ukrepe za zajezitev virusa, ki bodo začeli veljati jutri. Med drugim bodo morali bari in restavracije strežbo gostov zaključiti ob 18. uri. Zapirajo tudi kinodvorane, gledališča in športne dvorane.

Včeraj so na Apeninih znova poročali o rekordnem številu okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Potrdili so jih 19.644, kar je približno 500 več kot dan pred tem. V zadnjem dnevu je umrlo še 151 bolnikov s covidom-19, so v soboto sporočile oblasti. Skupaj je covid-19 v Italiji doslej zahteval 37.210 smrtnih žrtev, okužilo se je več kot 500.000 ljudi.

Foto: Twitter Giuseppe Conte

Odlok, ki ga je italijanski premier Giuseppe Conte že podpisal, veljati pa bo začel v ponedeljek, predvideva, da bari in restavracije po 18. uri ne bodo smeli več streči gostov. Za mizo bodo lahko največ štirje gostje hkrati, razen če vsi živijo v istem gospodinjstvu. Poleg tega zapirajo športne centre, bazene, kinodvorane, gledališča in igralnice. Ljudem ob tem svetujejo, naj čim manj uporabljajo sredstva javnega prevoza. Vrtci in osnovne šole ostajajo odprti. V srednjih šolah in na univerzah pa bo do 75 odstotkov pouka potekalo na daljavo.

Po Italiji se vrstijo protesti proti ukrepom za zajezitev virusa. V petek zvečer so potekali v Neaplju, v soboto zvečer pa v Rimu. Protestniki so v soboto v prestolnici v policiste metali pirotehnične izdelke. Razbijali so tudi avtomobile in zažigali smetnjake. Italijanski mediji poročajo, da sta bila poškodovana najmanj dva policista, aretirali pa so najmanj deset protestnikov.