V Sloveniji narašča število okužb s koronavirusom iz tujine: PAG NOVO ŽARIŠČE?

Foto: adriatic.hr

Na hrvaškem otoku Pag, ki je znan po zabavah za mlade, naj bi se z novim koronavirusom okužilo več tujih mladih turistov. Med njimi so Slovenci, Avstrijci, Nemci in Italijani.

Hrvaški mediji se sprašujejo, ali je Pag novo žarišče okužb v državi. “Ni dokazov o tem, kje so se turisti okužili,” poudarja hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac in dodaja, da vsi v hrvaškem turizmu dosledno upoštevajo protiepidemiološke ukrepe. Hrvaška je glede na dosedanje ugotovitve varna destinacija, kar zadeva novi koronavirus, zatrjuje hrvaška ministrica.

Na včerajšnji novinarski konferenci je slovenska epidemiologinja Marta Grgič Vitek povedala, da je bilo v Sloveniji v zadnjem tednu 21 primerov okužb vnesenih iz tujine. Več kot polovica jih prihaja iz Hrvaške, kot območje, s katerega jih je največ, pa je omenila Pag. Glavno težavo predstavljajo množične zabave, kjer se pretežno zbirajo turisti, varne razdalje pa tam ni mogoče vzdrževati.

O okužbah na Pagu poročajo tudi iz drugih držav. Kot navaja avstrijska tiskovna agencija APA, naj bi se na zabavi na priljubljenem hrvaškem otoku v zadnjem obdobju okužilo šest avstrijskih turistov. Nemški spletni portal T-online.de piše, da se je s Paga v Nemčijo vrnilo deset okuženih maturantov,  italijanski dnevnik Corriere della Sera pa o dveh maturantkah, ki naj bi se prav tako okužili na Pagu. Zaradi njiju je še 24 njunih kolegov v samoizolaciji. Kot navajajo italijanski mediji, naj bi okužbo s koronavirusom odkrili še pri sedmih Italijanih, ki so so se vrnili s Hrvaške, a jih ne povezujejo s Pagom.