V skladu z zakonom in ustavo: ENAKA MERILA ZA VSE

Foto: Nova24TV

Preiskovanje prioritet, selektivna pravica, založene ovadbe in prijave, zamujeni roki, politične zlorabe postopkov, sodniki na strankarskih zborovanjih, nepotizem in splošna politizacija dela represivnih organov onemogočajo normalno delovanje parlamentarne demokracije v državi,” meni slovenski premier Janez Janša in dodaja, da je njihova dolžnost in skrajni čas, da se zagotovi dosledno spoštovanje ustave in zakonov, in da se uveljavi enaka merila za vsakogar.

Konkretnega preiskovalnega postopka zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška predsednik vlade ni želel komentirati, je pa izpostavil, da je vlada podobne obtožbe skrajne levice že zavrnila v odgovoru na interpelacijo Počivalška, obenem pa jih je s prepričljivo večino zavrnil tudi Državni zbor. “Komentiram pa dvojna merila pri izboru prioritet NPU, tožilstva in sodstva. Vsi našteti so dolžni delovati v skladu z ustavo in zakonom, profesionalno in neselektivno,” je še pojasnil Janša.

Na včerajšnje hišne preiskave se je odzval tudi profesor za področje kriminologije na Fakulteti za varnostne vede ter predsednik stranke Dobra Država dr. Bojan Dobovšek:  “Hišna preiskava, o kateri podatki pridejo v javnost, preden se opravi je farsa! Prav tako so farsa preiskave, ki so opravljene po nekaj letih, ko je bilo dejanje že storjeno. Seveda je problem, če so na kraju novinarji, preden se sploh začne hišna preiskava. To je problem odtekanja informacij.”

Očitno je, da so pri določitvi prioritet pri vseh treh institucijah že dolgo v ospredju politične simpatije ter medijski pritiski in ne teža suma kaznivih dejanj oziroma oškodovanja premoženja ali javnih koristi. Zato danes že hišna preiskava pri ministru Počivalšku, čeprav postopki nabav zaščitne in medicinske opreme niso stari niti štiri mesece, čeprav so potekali v skrajno zaostrenih razmerah pandemije ter popolnega kaosa na trgu in mnogi niti še niso zaključeni,” razmišlja Janša.

Po več 100 milijonskih vsotah ukradenega denarja iz slovenskega zdravstva preko t. i. dvornih dobaviteljev zdravstvene opreme tekom desetletij, še nihče izmed njih ni bil obsojen oziroma obtožen pa tudi nobena hišna preiskava v primeru Mladine še ni bila izvedena, čeprav je bila bogato financirana prav na račun bolnih preko žilnih opornic, opozarja slovenski premier.