V šempetrski bolnišnici 27 bolnikov s covidom-19: PET NA INTENZIVNI NEGI

Foto: ML, UKC Ljubljana

Po podatkih NIJZ je bilo v nedeljo v Goriški regiji potrjenih 9 novih okužb z novim koronavirusom. Po dva nova primera so zabeležili v občinah Bovec, Tolmin in Nova Gorica, po enega v občinah Cerkno, Idrija in Kobarid. V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je trenutno 27 bolnikov s covidom-19, od tega 5 na intenzivni enoti, 4 pa potrebujejo pomoč ventilatorja.

Skupno število aktivno okuženih V Goriški regiji je 738. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 625, na državni ravni pa 1072.

Šempetrska bolnišnica potrebuje usposobljene prostovoljce za pomoč na vstopnih točkah za sprejem pacientov ter na oddelkih. Prostovoljci Območnega združenja rdečega križa Nova Gorica so včeraj že bili na uvajanju v bolnišnici. S pomočjo začenjajo danes.

Foto: Pixabay

Največ aktivno okuženih v Goriški regiji je trenutno v občini Tolmin 148, v občini Ajdovščina 123, v mestni občini Nova Gorica pa 121. Najmanj aktivno okuženih je še naprej v kobariški občini in sicer le 14. Glede na 14 dnevno pojavnost okužb na 100.00 prebivalcev sta v ospredju občini Bovec in Tolmin, kjer je glavnina okužb v enoti doma Petrovo Brdo.

V domovih starejših (Petrovo Brdo, Renče, Nova Gorica, Podsabotin) v nedeljo ni bilo potrjenih novih primerov. Vnovična testiranja oskrbovancev in zaposlenih bodo pokazala ali so bili ukrepi uspešni.

Število aktivno okuženih v občinah Goriške regije po podatkih sledilnika za covid-19: Tolmin 148, Ajdovščina 123, Nova Gorica 121, Idrija 79, Bovec 45, Renče-Vogrsko 39, Šempeter-Vrtojba 32, Brda 31, Miren – Kostanjevica 29, Vipava 29, Cerkno 26, Kanal ob Soči 22, Kobarid 14.

Foto: Miha Vencelj, CZ Občine Tolmin

Po besedah direktorice Doma upokojencev Podbrdo Ines Krajnik, je pri večini okuženih oskrbovancev v enoti Petrovo Brdo stanje dobro in nimajo izrazitih simptomov, pri štirih pa je stanje resnejše in potrebujejo kisik. V omenjeni enoti, kjer varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami in ne le starostnikom, je v ospredju iskanje rešitev za nadomeščanje obolelih in tudi že vse bolj izčrpanih zaposlenih. Ob pomoči CZ in zdravstvenega doma Tolmin iščejo tudi prostovoljce, vsaj za bolj enostavna dela in opravila, poroča Regijski štab CZ za severno Primorsko.

Pomanjkanje kadra, pozitivnih imajo osem zaposlenih, je vse bolj očitno tudi v domu v Renčah (Medic hotel – dom – institucionalno varstvo starejših in zdravstvena nega), kjer je trenutno 10 uporabnikov z okužbo. V enoti doma v Podsabotinu, kjer so takoj po prvi okužbi vzpostavili rdečo cono, se oskrbovanci počutijo dobro. Skupno je okuženih 9 starostnikov in 2 izmed zaposlenih.

Nujno varstvo otrok v vrtcih v Goriških Brdih je z včerajšnjim dnem omogočeno le v enoti vrtca v Kojskem, kjer je bilo včeraj prisotnih 27 otrok. Na občini Brda so pridobili odgovor z Ministrstva za notranje zadeve in Goriške prefekture glede možnosti tranzita čez italijansko ozemlje za prihode in odhode v službo. Z obeh strani je prišla potrditev, da je tranzit dovoljen.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Civilna zaščita mestne občine Nova Gorica je z včerajšnjim dnem začela sprejemati in dostavljati zdravila iz lekarne na dom. Brezplačna storitev je namenjena bolnim, starejšim od 60 let in osebam, ki v danih razmerah tega ne morejo opraviti sami. Naročila zdravil v štabu CZ sprejemajo na tel. številki 05/33 50 107, vsak dan od ponedeljka do petka, med 8.00 in 12.00.

Iz občinskega štaba CZ Kobarid prihaja novica, da je bil izdan preklic prepovedi uporabe telovadnice le za današnji dan (torek, 3. november) za potrebe krvodajalske akcije. Ta bo potekala v organizaciji Rdečega križa Slovenije – območnega združenja Tolmin.