Do prihodnjega leta izgradnja amfiteatra v Novi Gorici

Foto: FB MO Nova Gorica

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica je v sodelovanju z novogoriško mestno občino (MONG) vložilo dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo novega amfiteatra ob gledališču.

Z amfiteatrom, ki bo zgrajen med SNG Nova Gorica in Goriško knjižnico Franceta Bevka bo imela Nova Gorica možnost večjega nabora predstav, tudi opernih in baletnih. Sprejel bo 500 obiskovalcev.

Foto: FB MONG – z leve: direktorica SNG Nova Gorica Mirjam Drnovšek, svetovalec za prostor Domen Mozetič, podžupanja Damjana Pavlica

Velike zasluge za pomembno pridobitev ima podžupanja MONG Damjana Pavlica, ki je ves čas sodelovala pri pogajanjih z ministrstvom za kulturo: “Zahvaljujem se ministru za kulturo Vasku Simonitiju, naši poslanki Eleni Zavadlav Ušaj za njeno podporo, vsem službam na novogoriški mestni občini, ki so kakorkoli pomagale pri pripravi potrebne dokumentacije za vložitev vloge za gradbeno dovoljenje. Nadalje se zahvaljujem Domnu Mozetiču, ki je ves čas bdel nad projektom. Zahvaljujem se tudi nekdanji direktorici gledališča Maji Jerman Bratec in sedanji direktorici Mirjam Drnovšek, ki je vlogo za gradbeno dovoljenje tudi vložila. Načrtujemo, da bomo najprej zgradili amfiteater, ki bo že lahko služil svojemu namenu. Do leta 2025, ko bomo Evropska prestolnica kulture, pa smo prepričani, da bomo amfiteater zaključili in da bo zasijal v vsej svoji lepoti. To bodo goriške Križanke, ki bodo pomembne tako za našo regijo kot za čezmejni prostor.“

Foto: ML

V MONG načrtujejo, da bo amfiteater zgrajen do prihodnjega leta. V drugi fazi projekta je predvidena izgradnja premične strehe in nadgradnja odrske tehnike, zaključena pa naj bi bila do leta 2025.