V novogoriški občini v drugem krogu županskih volitev Turel in Miklavič

Foto: HL

V Mestni občini Nova Gorica bo za izvolitev župana potreben drugi krog, v katerega sta se uvrstila aktualni župan Klemen Miklavič, ki je prejel 25,83 odstotka glasov ter Samo Turel iz Gibanja Svoboda, za katerega se je odločilo 40,87 odstotka volivcev.

V prvem krogu županskih volitev v MO Nova Gorica je tretje mesto pripadlo edini kandidatki Damjani Pavlica iz SDS (14,81%), četrti je bil Tomaž Horvat (SD) z dobrimi devetimi odstotki, Anton Harej (NSi) na petem mestu je dobil 7,15 odstotka, Andrej Pelicon (Levica) pa je zbral dobra dva odstotka glasov.

Foto: FB Mauricij Humar

Že v prvem krogu so v 13. severnoprimorskih občinah izvolili osem županov, od tega kar sedem dosedanjih. Aktualni župan Ajdovščine Tadej Beočanin je zanesljivo zmagal s skoraj 72 odstotki glasov, še prepričljivejši pa je bil župan Kobarida Marko Matajurc, ki je prepričal skoraj tri četrtine volivcev. Novega župana so dobili v Vipavi, kjer je Anton Lavrenčič (58,34%) premagal dosedanjega župana Gorana Kodeljo (41,66%). Prepričljivo je že v prvem krogu zmagal tudi dosedanji župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar, ki so mu volivci namenili največ med vsemi severnoprimorskimi občinami, in sicer 75,49 odstotka glasov. Tomaž Vencelj (62,72%) bo še naprej županoval idrijski občini, Valter Mlekuž se je s 50,56 odstotki obdržal na županskem položaju v Bovcu, občino Renče-Vogrsko bo še naprej vodil Tarik Žigon (58,16%), občini Šempeter-Vrtojba pa bo še četrti mandat županoval Milan Turk, ki so mu volivci namenili skoraj 55 odstotkov glasov.

V prvem krogu je bilo najtesneje v občini Kanal, kjer se bosta v drugem krogu pomerila aktualna županja Tina Gerbec (47,95%) ter Miha Stegel (47,02%). Drugi krog bo potreben tudi v Tolminu, kjer so volivci največ glasov namenili Otonu Bratužu (38,58), ki se bo pomeril z Alenom Červom (35,41%). V Brdih se bosta v drugem krogu za mesto prvega občana pomerila Franc Mužič (48,55%), ki je župan že vse od ustanovitve občine ter Karol Peter Peršolja (30,99%). V Cerknem sta se v drugi krog uvrstila Gašper Uršič s skoraj 43 odstotki glasov ter Urška Lahajnar Ubajiogu (28,48%).

Več o rezultatih lokalnih volitev si lahko preberete na spletni strani Državne volilne komisije na povezavi Lokalne volitve 2022.