V Kromberku začetek gradnje Poslovno-ekonomske cone

Foto: FB MONG

Med trgovskim centrom Merkur in nekdanjim Mipom bo zrasla Poslovno-ekonomska cona Nova Gorica – Kromberk. To bo prva poslovna cona v Novi Gorici po letu 2004, ko je novogoriška mestna občina zgradila Obrtno cono Solkan. Celotna investicija znaša 5,9 milijona evrov.

Mestna občina Nova Gorica (MONG) namerava razpis za prodajo zemljišč objaviti takoj po sprejetju proračuna 2022-2023, predvidoma decembra letos. Na voljo bo osem zemljišč različnih velikostih, od okrog 2.000 do 4.200 kvadratnih metrov, skupaj 25.416 kvadratnih metrov. Zemljišča bo možno združevati oz. možno bo sodelovanje zainteresiranih subjektov v okviru posameznega zemljišča.

Kvadratni meter parcele naj bi stal do 57 evrov, subvencioniran pa bo tudi komunalni prispevek.

Poslovno-ekonomska cona Kromberk, za katero si v novogoriški mestni občini prizadevajo že od leta 2005, je največja občinska investicija na področju gospodarstva v zadnjih desetletjih. Za odkup zemljišča od družbe Projekt je občina namenila 2,5 milijona evrov, dodatne 3,4 milijona evrov pa bo namenila za gradnjo komunalne infrastrukture. Od evropskega sklada za regionalni razvoj je pridobila sofinanciranje v višini 1,96 milijona evrov, od državnega proračuna pa 840.000 evrov. 

Mestna občina bo pri prodaji zemljišč določila pogoje na podlagi kriterijev, ki določajo uspešnost podjetja, razvojno naravnanost, povezljivost in uporabo zelenih tehnologij.  Komunalno opremljanje zemljišča naj bi bilo zaključeno do marca 2023, vzporedno s komunalnim opremljanjem pa bi lahko tekle tudi gradnje prvih objektov. Cona bo z mestom povezana z avtobusnim mestnim prometom, v njej bo postavljena izposojevalnica koles Go2Go.

Foto: Mateja Pelikan (FB MONG)

Interes za razvoj gospodarstva v območju ožje Goriške je tako velik, da moramo gledati že naprej. To je relativno majhna cona, naslednji korak je Kromberk zahod, kjer je bil nekoč pohištveni gigant. In potem je tu že razmislek o regiji. Občine so majhne enote, zato se moramo povezovati in misliti o prostoru in gospodarskem razvoju kot eni celoti. Župani se pogosto srečujemo, usklajujemo in tudi v naslednjem regijskem razvojnem načrtu predvidevamo komplementaren razvoj gospodarstva v naši regiji,“ pravi župan MONG Klemen Miklavič.