Vožnja po cesti, ki predstavlja tudi glavno vpadnico do Luke Koper je za tiste, ki se vsakodnevno vozijo v Koper v službo ali otroke v vrtce in šolo, močno otežkočena in nesprejemljivo dolga. Že leta 2016  sta koprska občina in DARS zagotovili, da bo bertoška vpadnica dograjena v štiripasovnico v prvi polovici leta 2018. Sedaj smo leta 2023, štiripasovnice pa še ni.

 

Poslanec Danijel Krivec je na ministrico za infrastrukturo mag. Alenko Bratušek naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z bertoško vpadnico.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

V preteklih dneh so se na poslansko skupino obrnili posamezni občani Bertokov, in sicer zaradi prometnega kolapsa na t.i. bertoški vpadnici. Po njihovih navedbah je vožnja na razdalji približno 1 km od Bertokov do križišča za Koper trajala kar dve uri in pol, kar je resnično nesprejemljivo, kljub prazničnim dnem. Bertoško vpadnico po podatkih iz leta 2020 prevozi v povprečju 16.500 vozil na dan, od tega 2.800 vozil nad 3,5 tone največje dovoljene mase. Od teh 2800 vozil je 320 težkih tovornih vozil. V letu 2030 pa se že pričakuje, da bo omenjeno cesto prevozilo 25.660 vozil, od tega naj bi jih bilo 4.940 nad 3,5 tone in od le teh 550 težkih tovornih vozil.

Cesta, ki predstavlja tudi glavno prometno vpadnico za dostop do Luke Koper, je tako obremenjena, da je zaradi velikega števila tovornjakov na več mestih poškodovana, vožnja za občane Bertokov, Prad, Pobegov, Sv. Antona, ki se vsakodnevno vozijo v Koper v službo ali otroke v vrtce in šolo pa je močno otežkočena in nesprejemljivo dolga. Nastali problem se vleče že leta, leta 2016 pa sta koprska občina in DARS zagotovili, da bo bertoška vpadnica dograjena v štiripasovnico v prvi polovici leta 2018. Sedaj smo leta 2023, štiripasovnice pa še ni.

Zato me za projekt izgradnje štiripasovnice bertoške vpadnice zanima:

  1. V kateri fazi realizacije je navedeni projekt, časovnica izvedbe tega projekta ter razdelitev finančnih sredstev med Ministrstvom za infrastrukturo, DARS in občino Koper.
  2. Prosim tudi za navedbo vseh razlogov zaradi katerih projekt časovno ali finančno odstopa od predvidene realizacije.

 

Spletno uredništvo

Vir: sds.si