V Gradežu je izginilo 300 kg trotila: RIBIŠKA MREŽA ALI KRAJA?

Foto: Pixabay

Iz morja pred Gradežem je neznano kam izginilo tristo kilogramov trotila, ki so ga med izkopavanjem morskega dne našli na torpedu iz druge svetovne vojne. Pirotehniki so ga nameravali razstreliti, a je eksploziv izginil neznano kam. Strokovnjaki opozarjajo, da trotil ni opremljen z netilkami, kar pomeni, da ob trku s plovili ne bo eksplodiral.

Eksploziv so iskali nekaj dni. Na delu so bili potapljači, območje so prečesali s patruljnimi čolni, opremljenimi s sonarji, a trotila niso uspeli najti. Iskalno akcijo so vodili pirotehniki službe SDAI iz Ancone, ki skrbi za odstranitev ubojnih sredstev za vojno mornarico. Pirotehniki so goriško prefekturo in javno tožilstvo obvestili, da je trotil eksploziv izginil, poroča Primorski dnevnik.

Foto: www.gradtur.si – GRADEŽ

Med izkopavanjem morskega dna zaradi velikih količin peska, ki so ovirale plovbo, so potapljači pred nekdanjo tovarno Safica v Gradežu, okrog 80 metrov od obale, naleteli na ubojno sredstvo. Na kraj sta se odpravila člana gradeške civilne zaščite. Potapljač je bombo zvlekel na površje, kjer so ugotovili, da gre za torpedo. Ubojno sredstvo so znova položili na morsko dno, kjer je počakalo na prihod pirotehnikov. Ti so torpedo znova zvlekli na površje in iz njega odstranili približno 300 kilogramov trotila. Potapljači so eksploziv položili na morsko dno, oddaljeno približno štiri morske milje pred Gradežem, kjer so ga nameravali dan kasneje razstreliti. Sledilo je presenečenje. Naslednji dan na omenjeni lokaciji namreč trotila ni bilo več.

Foto: Pixabay – Se je trotil ujel v ribiško mrežo, ga je kdo ukradel ali kaj drugega?

Kako in kam je izginil trotil? Kot poroča Primorski dnevnik, nekateri razmišljajo, da se je eksploziv utegnil ujeti v ribiško mrežo, kar pa je malo verjetno, saj je bila plovba na tem območju do razstrelitve prepovedana. Drugi menijo, da naj bi bil trotil celo ukraden.