V Goriški regiji najugodnejše epidemiološke razmere: KAKO MED PRAZNIKI?

Foto: e-maribor.si

Včeraj so v Sloveniji opravili 1.446 testiranj in potrdili 395 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 27,3-odstoten. Umrlo je 26 covidnih bolnikov, 13 manj kot dan prej.

V bolnišnicah so v nedeljo zdravili 1.271 bolnikov s covidom-19 oz. 57 več kot dan prej. 208 jih je potrebovalo intenzivno zdravljenje, sedem več kot v soboto. V domačo oskrbo so jih odpustili 41.

Slovensko povprečje znaša 452,6 okuženih na 100.000 prebivalcev v sedmih dneh, najboljša statistična regija je Goriška, kjer je ta incidenca 280,4. Najslabše razmere pa so v jugovzhodni Sloveniji, kjer je incidenca 728,1.

Vir: Vlada RS

Zadnji teden so zabeležili manjše število dnevno potrjenih primerov, še vedno pa se virus širi in bolnišnice ostajajo dokaj polne. Če ne bomo vsi upoštevali ukrepov in ravnali samozaščitno, pa se lahko razmere še poslabšajo, opozarja vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Foto: Kabinet predsednika vlade Janeza Janše

Premier Janez Janša je pozval k preložitvi vseh nenujnih potovanj in obiskov v tujini na kasnejši čas, saj epidemiološke razmere, še posebej v državah Zahodnega Balkana, ostajajo zelo resne in nestabilne oziroma se še naprej slabšajo. Kot je poudaril Kacin, je ob vračanju tveganje za vnos okužb v državo precej povečano.

V primeru ugodne epidemiološke slike za božič ter čez novo leto omejitev gibanja med občinami ne bo veljala. V veljavi, ne glede na praznike, ostaja omejitev gibanja v nočnem času. Druženje oz. zbiranje na javnih površinah na prostem ne bo dovoljeno, bodo pa dovoljena zasebna druženja največ šestih odraslih oseb iz največ dveh gospodinjstev, v to število pa niso všteti otroci.

Vir: Vlada RS

V domovih za starejše so na novo potrdili 25 okužb med stanovalci in 15 med zaposlenimi. Ozdravelo je še 44 stanovalcev in 66 zaposlenih. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je trenutno 291 okuženih uporabnikov in 187 zaposlenih.