V Novi Gorici in Gorici spomini na obdobje „železne zavese“: NEDELJA SIRKOVIH METEL

Foto: goriskimuzej.si

Danes bo v obeh Goricah potekala prireditev z naslovom Pohod metel: 1950-2020, ki jo pripravlja Goriški muzej v sodelovanju z italijanskim društvom Collettivo Terzo Teatro in z ekipo kandidature za Evropsko prestolnico kulture GO! 2025. S prireditvijo se bodo spomnili zgodovinske “nedelje sirkovih metel” izpred 70. let.

Med 15. septembrom 1947 in 20. avgustom 1955 je bila meja med Italijo in Jugoslavijo z izjemo dvolastnikov in redkih imetnikov potnih listov nepropustna. Številni so izgubili stik s sorodniki, ki so ostali onkraj meje. 6. avgusta 1950 se je razširila novica, da se lahko prebivalci obeh držav srečajo na mejnem prehodu v Rožni Dolini pod železniškim mostom. Tistega dne se ni zbralo veliko ljudi, so se pa razširile govorice, da bo srečanje mogoče tudi naslednjo nedeljo, 13. avgusta. Takrat se je na meji trlo Slovencev, ki so se zatem razpršili po ulicah Gorice. V za posebno priložnost odprtih trgovinah so pokupili stvari, ki jih v Jugoslaviji ni bilo mogoče dobiti. Med najbolj zaželenimi predmeti so bile preproste sirkove metle za pometanje. “In prav metle so tisti posebni nedelji v času naše ‘železne zavese’ pomagale, da je v zavesti tako enih kot drugih, postala nedelja sirkovih metel oz. v italijanščini la domenica delle scope,” pravijo organizatorji prireditve.

Foto: goriskimuzej.si

Zbrali smo se na mejnem prehodu v Rožni Dolini, kjer je bilo pravo mravljišče Slovencev. Izkoristili smo priložnost in v Gorici obiskali sorodnike, ki so nam v trgovini kupili stvari, ki smo jih najbolj potrebovali. Še posebej mi je v spominu ostala kovinska škatla, v kateri je bilo veliko sladkih bonbonov,“ se dogodka spominja takrat še ne štiriletna Silva iz okolice Nove Gorice.

Zgodovinskega dogodka se bodo s programom spomnili v obeh Goricah. Na slovenski strani bo od 13. ure dalje brezplačno na ogled razstava v Goriškem muzeju z naslovom Na šverc!, ob 19. uri pa bo pred muzejem potekal pogovor pod naslovom Pohod metel, 70 let kasneje. Na njem bodo spregovorili David Kožuh in Rok Bavčar iz Goriškega muzeja ter režiserka Nadja Velušček, ki je kot otrok doživela “pohod metel”.

Foto: muzejibrezmeja.eu

Na Ljudskem vrtu v Gorici bodo ob 21. uri uprizorili predstavo društva Collettivo Terzo Teatro Il Muro (La domenica delle scope) v režiji Maura Fontaninija. Dogodek bo v italijanskem jeziku, zaradi epidemioloških razmer pa bo število udeležencev omejeno; 50 iz Slovenije ter 80 iz Italije.