V četrtek v Goriški regiji 179 novih okužb s koronavirusom: 95 V AJDOVSKI OBČINI

Foto: vipavskadolina.si

Včeraj je bilo v Goriški regiji potrjenih kar 179 novih okužb. Več kot polovico (95) so jih zabeležili v ajdovski občini oz. v tamkajšnjem Domu starejših občanov. Sledijo občine Tolmin 24, Nova Gorica 16 in Idrija 15.

Včerajšnje okužbe v preostalih severnoprimorskih občinah: Brda 8, Vipava 7, Cerkno 5, Kanal 3, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba po 2 primera, Bovec in Kobarid po 1. V občini Miren – Kostanjevica pa včeraj brez nove okužbe.

Včeraj so več kot polovico vseh okužb v Goriški regiji zabeležili v ajdovski občini, natančneje tamkajšnji Dom starejših občanov. V slednjem niso imeli niti ene okužbe vse do začetka prejšnjega tedna, zatem pa se je sprožil pravi vrtinec. Včerajšnje testiranje stanovalcev je potrdilo okužbe še pri kar 58 tih, tako, da jih je skupno pozitivnih kar 110 od 141 v domu. 70 od teh je bilo prejšnjo nedeljo cepljenih. Po včerajšnjem testiranju je bilo pozitivnih tudi 15 zaposlenih, skupno jih je že 21 od 95, sporočajo iz Regijskega štaba CZ za severno Primorsko.

Foto: Pixabay

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je trenutno 27 bolnikov s covid-19, od tega štirje na intenzivni enoti, trije pa potrebujejo pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku v PB Idrija sta v oskrbi 2 osebi.

Kot je povedala direktorica ajdovskega doma Tanja Stibilj Slemič potekajo trenutno aktivnosti predvsem v smeri oblikovanja bele cone za manjšo skupino stanovalcev (31), ki so na včerajšnjem testiranju bili negativni. Ena glavnih nalog vodstva je zagotavljanje dodatnega kadra,  glede tega potekajo dogovori z občinskim štabom civilne zaščite, tukajšnjim zdravstvenim domom, Lekarno Ajdovščina, nekaterimi domovi starejših in skupnostjo ter Občino Ajdovščina. „Pri okuženih stanovalcih od simptomov do tega trenutka beležimo le občasno povišano telesno temperaturo in pokašljevanje, velika večina pa jih je še naprej povsem brez bolezenskih znakov,“ je stanje okuženih predstavila direktorica, ki dodaja, da doslej še nihče od stanovalcev ni bil napoten v bolnišnico.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev se je v Goriški regiji zvišala na 991. 5 regij ima nižjo, na državni ravni pa znaša 1.078. 7-dnevna pojavnost na severnem Primorskem je 612, 5 statističnih regiji ima zdaj nižjo. Na državni ravni znaša 598.

Manj zaskrbljujoče je zaenkrat stanje v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo, kjer je do prve okužbe prišlo še kasneje kot v ajdovskem domu. Četrtkovo testiranje je potrdilo okužbe še pri trinajstih stanovalcih, tako da jih je pozitivnih skupno 18, od teh jih je bilo 17 cepljenih prejšnjo nedeljo. Med zaposlenimi zaenkrat v enoti ni okužb, pojasnjuje vodja enote Marjeta Tuta. V ponedeljek bodo znova testirali vse oskrbovance.

Foto: Pixabay

Skupno število doslej okuženih v 13 občinah severne Primorske je 5.281 trenutno število aktivno okuženih pa je 1.173.