Za severnoprimorsko gospodarstvo uspešno leto

Foto: Pixabay

Iztekajoče se leto 2022 je bilo za severnoprimorsko gospodarstvo uspešno, pojasnjuje direktorica Severno Primorske gospodarske zbornice Nova Gorica Nevenka Vovk Rožič in poudarja, da je gospodarstvo v regiji v dobri kondiciji.

Vovk Rožičeva je poudarila, da sta se v prvih devetih mesecih leta v regiji povečala tako blagovni izvoz kot uvoz. Severnoprimorska podjetja so izvozila za 1,490 milijarde evrov, uvozila pa za 1,392 milijarde evrov blaga. Presežek v blagovni menjavi severnoprimorskih podjetij se je v prvih devetih mesecih medletno sicer zmanjšal, vseeno pa je znašal 98 milijonov evrov.

Severnoprimorska regija je tradicionalno izvozno usmerjena, a se pozitivna razlika v blagovni menjavi niža iz leta v leto. Razloge za to je po besedah Vovk Rožičeve težko pojasniti.

Foto: FB Soča Outdoor Festival

V tem letu se je v regiji povečalo tudi število obiskov in nočitev. V prvih devetih mesecih 2022 so našteli 506.000 prihodov turistov, od tega je bilo kar 81 odstotkov tujih gostov. Ustvarjenih je bilo 1,2 milijona nočitev, kar je za devet odstotkov več kot v enakem obdobju doslej rekordnega leta 2019. Turistični obisk se je najbolj povečal v občinah Cerkno, Idrija in Nova Gorica, podobno velja tudi za število nočitev.

Tradicionalno severnoprimorska podjetja največ uvoza in izvoza ustvarijo s partnerji iz Italije, od koder več uvozijo kot izvozijo. Na drugem mestu sledijo partnerji iz Nemčije. Na tretjem mestu pri uvozu je Hrvaška, na izvozni strani pa BiH.

Foto: Pixabay

Povprečna bruto plača v regiji je še vedno nižja od slovenskega povprečja. V prvih devetih mesecih letos se je povečala za 2,3 odstotka in sedaj znaša 1.890 evrov, kar je dobre štiri odstotke manj od slovenskega povprečja.