Usoden zdrs 48-letnega Italijana pod Mangrtom: OBLEŽAL V GLOBELI

Foto: FB Slovenska vojska (fotografija je simbolična)

Med včerajšnjim vzponom na Mangart je italijanskemu planincu zdrsnilo in je padel v globino ter podlegel poškodbam, sporočajo s Policijske uprave Nova Gorica. 48-letni Italijan iz dežele Furlanija – Julijska krajina je bil med vzponom ustrezno opremljen.

V reševalni akciji je bil aktiviran helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo gorske reševalne službe, a zaradi slabih vremenskih razmer helikoptersko reševanje ni bilo mogoče. Ob 14. uri so na kraj nesreče prispeli člani bovške gorske reševalne službe, ki so izvedli klasičen način reševanja in ob 20.45 uri preminulega Italijana prenesli do Mangartskega sedla. Pokojnega so zatem prepeljali v mrliško vežico v Tolmin.

Ob 8.30 se je italijanski planinec v družbi treh prijateljev začel vzpenjati na goro z Mangartskega sedla po Slovenski poti. Približno 300 metrov pod vrhom Mangarta so začeli s prečenjem snežišča, ki v tem delu ni zavarovano z jeklenico in klini. Na polovici snežišča je 48-letnemu Italijanu zdrsnilo. Padel je na hrbet ter drsel približno 20 metrov po snežišču. S telesom je najprej zadel v skale, zatem pa se je kotalil še okrog 130 metrov po strmem skalnatem pobočju, kjer je nad previsom hudo poškodovan obležal v manjši globeli. Do poškodovanega planinca se je spustil eden od njegovih prijateljev, a ponesrečeni po nekaj minutah ni več kazal znakov življenja. Njegovi prijatelji so o tragični nesreči najprej obvestili italijanske varnostne organe, nato pa so slovensko policijo o tragediji obvestili preko centra za policijsko sodelovanje.

Foto: slotrip.si

Bovški policisti so na podlagi ugotovljenih dejstev tujo krivdo izključili in bodo o tragičnem dogodku obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.