Upravno sodišče je razveljavilo sklep ministrice: OBNOVA POSTOPKA

Foto: ML

Po dveh letih delovanja novogoriška pro bono ambulanta še nima statusa humanitarne organizacije. Zanj sta še pred uradnim odprtjem ambulante pred dvema letoma zaprosili njuni ustanoviteljici, pred slabim letom pa z ministrstva za zdravje dobili sklep, da je bila vloga zavržena. Na sklep sta se pritožili in na upravnem sodišču dosegli obnovo postopka.

Pro bono ambulanta v Novi Gorici lahko deluje tudi brez statusa humanitarne organizacije, ne more pa kandidirati za sredstva v okviru razpisa Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

Foto: Pixabay

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je s sklepom zavrgla vlogo za pridobitev statusa humanitarne organizacije, pri čemer se je sklicevala na pogoje iz zakona o humanitarnih organizacijah. Ana Jug in Lilijana Remec, ki sta pro bono ambulanto uredili v okviru Čezvesoljske Zombi Cerkve blaženega zvonjenja oz. Hiše dobrot, sta vložili tožbo na upravno sodišče in prejšnji teden prejeli sodbo, s katero je bilo tožbi ugodeno in sklep ministrice razveljavljen. Sodišče je ministrici očitalo postopkovne napake, med drugim pa tudi potrdilo tožbeno navedbo ustanoviteljic o diskriminatorni obravnavi prosilcev.

Uredništvo