Na Cerju tudi deli Oskarja Kogoja: ZLATI VENETSKI KONJ IN BELI LIPICANEC

Foto: FB Prodajna Galerija Oskar Kogoj

Pomnik miru na Cerju obiskovalcem poleg zgodovinskih zbirk ponuja na ogled tudi nekaj dragocenih umetnin. Del stalne umetniške zbirke bosta kmalu postala tudi ikonična konja, zlati Venetski konj in beli Lipicanec svetovno priznanega oblikovalca Oskarja Kogoja.

Oblikovalec Oskar Kogoj, častni občan Občine Miren-Kostanjevica, je letos na občino naslovil pobudo, da bi stalno umetniško zbirko pomnika nadgradil s svojimi deli. Ker leto 2020 prinaša tudi pomembno obeležitev častitljive 440. obletnice ustanovitve Kobilarne Lipica, je iz svojega bogatega ustvarjalnega opusa izbral Venetskega konja in Lipicanca, so sporočili iz Javnega zavoda za turizem Miren Kras.

Venetski konj predstavlja simbol moči, plemenitosti, modrosti in lepote. “S konjem miru ali z duhovnim konjem, ki sem ga izluščil iz znamenite situle iz Vač, obujam prastaro kulturo Slovencev – kulturo Venetov. V njem sem upodobil duhovnost človeka,” svoj izbor predstavlja Oskar Kogoj. Lipicanca, slovenskega kraljevega konja, povezuje s simbolom plemenitosti, lepote, transformacije in duhovnosti. Predniki so ga razvili s križanjem kraške domače kobile s plemenitimi arabskimi in španskimi žrebci.

Foto: mapio.net

Pomnik miru na Cerju vabi k ogledu mozaika Slutnja groze nedavno preminulega umetnika Jožeta Spacala ter “slovenskih Guernic” – slike Ples življenja in smrti ter njenega nadaljevanja Veter pozabe, ki ju je Rudi Španzel naslikal v spomin na prvo svetovno vojno in generala Borojevića Von Bojno.