Ulično klekljanje v Novi Gorici, ki bo potekalo v okviru 20. Svetovnega čipkarskega kongresa Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko, bo zaradi napovedanega slabega vremena jutri, v petek, 4. avgusta, potekalo v preddverju Športne dvorane OŠ Milojke Štrukelj. Organizatorji vljudno vabijo vse, ki uživajo v klekljanju, imajo radi čipke in bi radi preizkusili svoje ročne spretnosti, da se jim pridružijo na dogodku, ki se bo odvijal med 9.30 in 18.30. Sicer pa se bo v petek, 4. avgusta, ob 11.30 v gledališki dvorani Gimnazije Nova Gorica z uradno slovesnostjo začel osrednji del kongresa, na katerem sodeluje 157 udeležencev iz 26 držav.

 

Obisk razstav in predstavitvenih ter prodajnih stojnic je dostopen širši javnosti ob nakupu dnevne vstopnice. Ta znaša 20 evrov na osebo oziroma 10 evrov za člane čipkarskih društev, sekcij in skupin, ki sodelujejo na kongresu. Na kongresnem prizorišču si bo mogoče ogledati: razstave držav članic OIDFA, razstavo nemške študijske skupine OIDFA, razstavo natečaja kongresa na temo Rdeča nit, razstavo MP3 čipka – zgodbe onstran čipk, razstavo Čipkarske šole Gorica, razstavo Miriam Mauri, razstavo italijanskega čipkarskega združenja »La rete dei Merletti«, predstavitvene stojnice klekljarskih šol, društev, sekcij in skupin. Na 18 prodajnih stojnicah ponudnikov iz Češke, Francije, Italije, Nemčije, Slovenije in Španije bodo naprodaj čipkarski pripomočki, material in literatura.

Prizorišče bo odprto v petek, 4. avgusta 2023, od 12. do 18. ure, v soboto, 5. avgusta 2023, od 10. do 18. ure in v nedeljo, 6. avgusta 2023, od 10. do 17. ure. V okviru kongresa je potekal tudi mednarodni čipkarski natečaj na temo Rdeča nit. Nanj je prispelo 52 del v 4 kategorijah: posamezniki, skupine, mladi do 12 let in mladi od 12 do 18 let.

V Novi Gorici in Gorici bodo v času kongresa, do 11. avgusta, od ponedeljka do petka od 8. do 15. ure, na ogled še naslednje razstave, povezane s čipkarstvom: filatelistična razstava v avli Mestne občine Nova Gorica; razstava čipk v Muzeju mode in uporabnih umetnosti (Case Dornberg e Tasso, Borgo Castello 13, Gorica, Italija); razstava čipk v palači Coronini Cronberg (Via dei Coronini 1, Gorica, Italija); razstava Eve Petrič: Umetniška intervencija Korona vrtnica št. 2 v 3 stavkih – v vračanju domov, v samostanu Kostanjevica (Škrabčeva ulica 1, 5000 Nova Gorica).

V petek, 4. avgusta, in soboto, 5. avgusta 2023, bosta na pošti 5101 Nova Gorica v uporabi priložnostna poštna žiga, namenjena obeležitvi kongresa. Filatelistično društvo Nova Gorica in Filatelistično društvo Maribor sta poleg priložnostnih žigov pripravila še skupni priložnostni ovitek (FD Maribor št. 226/2023 in FD Nova Gorica št.: 202/2023) ter čipkarsko filatelistično razstavo in razstavo društvenih izdaj, ki je na ogled v avli novogoriške mestne občine.

V okviru kongresa se predstavljajo tudi članice UNITRI Nova Gorica, ki so aktivne v dveh delujočih čipkarskih skupinah Kitice in Ribice. Svoje izdelke razstavljajo v izložbi Modnega doma Nova Goricasodelovale pa bodo tudi na uličnem klekljanju. Njihovi mentorici sta Frančiška Koncut in Milena Kalan Frančeškin, ki je mednarodno priznana čipkarica. Med drugim je zmagala na letošnjem tekmovanju Čipkarskega festivala v Idriji.

Vstop na jutrišnjo otvoritveno slovesnost ob 11. 30 je za medije prost.

Dodatne informacije:

o kongresu – gospa Tatjana Zupan, tel. 041 495 047

o uličnem klekljanju – gospa Vida Humar, tel. 040 240 009

Program osrednjega dela kongresa je na voljo na povezavi: https://dogodki.turizem-novagorica-vipavskadolina.si/

Spletno uredništvo,

Vir: Občina Nova Gorica

Foto: Matija Keber