Ukrepi Goriške proti koronavirusu: OSKRBA NA DOMU

Foto: Pixabay

V goriški regiji, kjer so doslej zabeležili tri primere okužbe z novim koronavirusom, sprejemajo številne ukrepe v boju proti epidemiji. V šempetrski bolnišnici so pripravljeni na sprejem bolnikov s covidom-19, v kolikor bi bile kapacitete UKC Ljubljana zapolnjene.

Novogoriška občina je z današnjim dnem prepovedala dostop do zunanjih otroških in športnih igrišč, parkiranje v mestu pa je do nadaljnjega brezplačno.

V šempetrski bolnišnici, kjer je bil med okuženimi eden od njihovih zdravnikov, novih pozitivnih bolnikov niso zabeležili. Število odvzetih brisov se dnevno zmanjšuje. Napovedali so, da bodo testiranje postopno opustili po predlogu epidemiologov, ker je razglašena epidemija, kar pomeni, da je med nami kritično število bolnih in je vsak nov primer okužbe dihal pozitiven.

Foto: ML

V primeru suma okužbe s koronavirusom so v Zdravstvenem domu Nova Gorica na voljo tri telefonske številke. V večernem in nočnem času je na voljo dežurna služba na urgenci v šempetrski bolnišnici.

Novogoriška mestna občina je skupaj z briško občino poskrbela za vse, ki potrebujejo nujno oskrbo na domu. V štabu civilne zaščite so vzpostavili telefonsko številko 05 335 01 07, ki je namenjena starejšim ter drugim, ki nimajo druge možnosti oskrbe. Za tovrstno pomoč bo mogoče zaprositi vsak dan, tudi ob sobotah in nedeljah, med 8. in 15. uro. Pomoč pri oskrbi z najnujnejšo hrano, higienskimi pripomočki in zdravili ponujajo tudi v Občini Ajdovščina.

Mestna občina Nova Gorica je skupaj z ravnatelji vrtcev in šol organizirala varstvo za otroke na domu; trenutno imajo v varstvu okrog deset otrok. Podobno je na Ajdovskem, kjer varstvo potrebuje sedem otrok. Za varstvo na domu skrbijo prostovoljci.

Foto: Pixabay

Poveljnik štaba CZ Mestne občine Nova Gorica je danes izdal odredbo o prepovedi kurjenja v naravnem okolju na območju občine z namenom zagotavljanja pripravljenosti javne gasilske službe za morebitno pomoč pri širjenju epidemije koronavirusa. Odredba je stopila v veljavo takoj in velja do preklica.

Iz Zdravstvenega doma Nova Gorica sporočajo, da je v trenutni epideimološki situaciji dostop do zdravnikov v vseh ambulantah omejen. Na pregled k zdravniku je mogoče priti le po predhodni najavi. V nasprotnem primeru bo pacientu vstop v zdravstveni dom onemogočen.