Občina Idrija je letošnje leto, v katerem praznujemo 300. obletnico rojstva znamenitega vsestranskega naravoslovca Joannesa Antoniusa Scopolija (1723–1788), razglasila za Scopolijevo leto. Tako bo letos v Idriji in drugih krajih po Sloveniji potekalo kar nekaj dogodkov, ki bodo obeleževali in predstavljali delo Scopolija, ki je v Idriji poznan tudi kot prvi rudniški zdravnik.

V začetku junija bo potekalo tridnevno praznovanje 300-letnice Scopolijevega rojstva, ki se bo pričelo s tiskovno konferenco v Prirodoslovnem muzeju Slovenije v četrtek, 1. junija, nadaljevalo z mednarodnim strokovnim posvetom, ki bo potekal v Galeriji Magazin v Idriji v petek, 2. junija, nato pa bodo 3. junija v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani slovesno odkrili Scopolijev doprsni kip.

Vse lepo vabijo, da se dogodkov udeležite, za občane Idrije pa bo morda najbolj zanimiv prav strokovni posvet, ki bo potekal v Idriji in bo vključeval obilico zanimivih predavanj.

Natančnejši program najdete TUKAJ.

Za udeležbo na simpoziju so obvezne prijave do 30. maja 2023 na: Martina Peljhan, Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, e-naslov: [email protected].

Tekom leta se bodo zvrstili tudi številni drugi dogodki in vabljeni, da se jih udeležite. Program najdete na spletni strani Občine Idrija, v tiskani obliki pa tudi ob figuri Scopolija, ki se bo čez leto pojavljal po različnih lokacijah v Idriji.

 

 

Spletno uredništvo,

Vir: Občina Idrija