The Economist: Slovenija med zmagovalkami spopadanja z epidemijo

Foto: Pixabay

Slovenija sodi med zmagovalke epidemije, ugotavlja britanski ekonomski tednik The Economist. Med 23 izbranimi članicami Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) se je po uspešnosti spopadanja z gospodarskimi vidiki pandemične krize uvrstila na drugo mesto, takoj za zmagovalko Dansko.

Pri britanskemu tedniku so analizo opravili s pomočjo petih kazalnikov: spremembe v realnem BDP-ju, prihodek gospodinjstva na osebo, cene delnic oziroma borznih indeksov, bruto investicije v osnovna sredstva in neto javni dolg v razmerju do BDP-ja. Primerjali so vrednosti v zadnjem četrtletju 2019 in v tretjem trimesečju 2021 oz. v obdobju, za katerega so na voljo zadnji razpoložljivi podatki.

Foto: Pixabay

Pri britanskem ekonomskem tedniku The Economist so analizirali najbogatejše države in njihov odziv na epidemijo. Epidemija je korenito premešala karte na svetovnem gospodarskem zemljevidu in ustvarila nove zmagovalce, pa tudi poražence, ugotavlja priznani britanski tednik.

Foto: Pixabay

Med analiziranimi državami se je z epidemijo najbolje spopadla Danska, sledita ji Slovenija in Švedska, ugotavlja The Economist. Danska v primerjavi z drugimi državami izstopa predvsem glede rasti vrednosti domačih podjetij, ki se je povečala vsaj za polovico. Skandinavci so se odlično odrezali tudi na področju javnih financah; neto dolg glede na BDP je narasel le za 3,5 odstotne točke. Drugouvrščena Slovenija od drugih držav izstopa predvsem glede na rast prihodkov gospodinjstev in rast vrednosti podjetij. Prihodek gospodinjstva na osebo v Sloveniji v obravnavanem obdobju se je povečal za deset odstotkov, ugotavlja The Economist. Vrednost podjetij na reguliranih trgih kapitala je zrasla za več kot tretjino. Slovenija sodi med najuspešnejše države tudi na področju javnih financ oziroma rasti dolga, ki se je glede na BDP povečal za 7,4 odstotne točke. Za primerjavo, v Španiji, je zasedla zadnje mesto, je javni dolg zrasel za 22,3 odstotne točke.

V prvo deseterico najuspešnejših držav spopadanja z edpidemijo po mnenju tednika The Economist so uvrščene še Norveška, Čile, Irska, Poljska, Nizozemska, ZDA, Avstralija in Kanada. Zadnjih pet mest od zgoraj navzdol zasedajo Avstrija, Nemčija, Japonska, Združeno kraljestvo ter zadnjeuvrščena Španija.