Tesnejše sodelovanje primorskih gospodarstvenikov: NOVE PRILOŽNOSTI

Foto: Pixabay

V Lipici so se na skupnem upravnem odboru srečali primorski gospodarstveniki. Primorska gospodarska zbornica iz Kopra in Severno Primorska gospodarska zbornica iz Nove Gorice sta podpisali dogovor o sodelovanju pri reševanju skupnih gospodarskih problemov v celotni regiji.

Gospodarstveniki so na srečanju ugotovili številne podobnosti in potencialne sinergijske učinke. Priložnost za sodelovanje vidijo v okviru enotnega primorskega gospodarskega prostora. Povezani lahko dosežejo boljše rezultate pri vplivanju na ključne odločevalce pri večjih investicijah v javno infrastrukturo, kot so elektrika, telefonija, ceste in železnica, pri oblikovanju ekonomske cone v obalno-kraški regiji ter specialne ekonomske cone na severnem Primorskem.

Foto: Pixabay

Dogovor o tesnejšem sodelovanju med zbornicama naj bi bil le prvi korak pri ustvarjanju novih priložnosti za gospodarstvo celotne Primorske. Slednje, tako po številu zaposlenih kot tudi po ustvarjenem dobičku, predstavlja dobro desetino slovenske gospodarske moči.

Velik skupni izziv jim predstavljajo učinkovitejše povezovanje gospodarstva s primorskima univerzama, predvsem pri programih, ki jih potrebuje gospodarstvo, sodelovanje v evropskih projektih ter iskanje načinov za podporo gospodarstvu pri zagotavljanju ustreznih kadrov.

Uredništvo