Teden kulturne dediščine v Tolminu: POMEN VODE IN BOGASTVO DEDIŠČINE

Foto: Pixabay

Včeraj so v Tolminu odprli peti teden kulturne dediščine, ki s 400 dogodki s poudarkom na dediščini vode od mita do kulture poteka po vsej Sloveniji. Umešča se v 27. dneve evropske kulturne dediščine, s katerimi 50 držav osvešča o pomenu dediščine.

Na zanimivi sestavljanki dogodkov je velik poudarek namenjen otrokom, v želji, da bi jih osveščali o pomenu vode in bogastvu dediščine, ki je z njo povezana.

Foto: Pixabay

Voda je vse pomembnejša dobrina. Na območjih, kjer jo imajo na voljo dovolj, so lahko srečni. Odnos med vodo in dediščino je kompleksen. Voda prinaša, a tudi odnaša, je na otvoritvi poudaril direktor zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin. Župan tolminske občine Uroš Brežan je poudaril pomen žive vode v Posočju kot temelj turizma. Ljudje so o vodi stkali številne mite in pripovedke, poganjala je žage in mline.

Foto: Pixabay

V Tolminskem muzeju so odprli razstavo o negotovem času v letih od 1945 do 1947, ko je Soča ločevala coni A in B. V Kinogledališču so postavili na ogled dela Kulturnega društva likovnih ustvarjalcev na temo Voda prinaša in odnaša. Na Brajdi so prikazali postopek izdelovanja lesenih cevi in žlebov. Ljudi so popeljali na številne vodene oglede. V dopoldanskem času so prišli na svoj račun tudi najmlajši, ki so se lahko udeležili zanimivih ustvarjalnih delavnic.

Uredništvo