Ajdovski župan Beočanin je razglasil županovo vino: PINELA FRANCA KODELETA

Foto: Občina Ajdovščina

Župan Ajdovščine Tadej Beočanin je pred dnevi razglasil letošnje županovo vino. Prestižni naslov letos potuje v Budanje, vrhunsko pinelo pa je izdelal Franc Kodele.

Ocenjevalci so ocenili kar 71 vzorcev 21 vinarjev iz kar 11 ajdovskih vinogradniških vasi. Letos so po odličnosti še posebej izstopala mlada bela vina. Kakovost vin domačih vinarjev iz leta v leto raste.

Z listino odličnosti je bilo nagrajenih kar 13 vin, med katerimi je župan izbral letošnje županovo vino. Ta laskav naziv je pripadel pineli letnika 2019 Franca Kodeleta iz Budanj. Pri Kodeletovih se bolj intenzivno z vinogradništvom ukvarjajo zadnjih 15 let. Za dober okus v družini skrbi žena Alenka Kodele, znana in vrhunska kuharica in slaščičarka, avtorica kar nekaj kuharskih knjig.

Prva javna pokušina vseh nagrajenih vin bo 24. julija pod večer, na Lavričevem trgu v Ajdovščini, v okviru prireditve Filmski teden Evrope. 

Foto: Pixabay

Listino odličnosti so prejeli: Bogdan Čehovin iz Gaberij (pinela in malvazija), Jože Čuk iz Velikih Žabelj (modri pinot 2017), Peter Bakaršič iz Malih Žabelj (pinela, rebula, sauvignon, malvazija), Posestvo Štokelj s Planine (rdeča zvrst Planta rdeča 2017), Peter Ferjančič s Planine (sauvignon, rdeča zvrst Fino rdeče 2015), Miha Cigoj iz Črnič (cabernet sauvignon 2016) in Franc Kodele iz Budanj (pinela, zelen).