Sukenski regut je potrebno zaščititi: TARČA GOLJUFOV

Foto: ML

Solkanski radič, ki zaradi posebnih pogojev za pridelavo uspeva le na Goriškem, je po opozorilih pridelovalcev tarča goljufov, ki pod njegovim imenom prodajajo radič iz drugih delov države. Skupaj z novogoriško turistično zvezo menijo, da bi ga bilo potrebno zaščititi.

Središče pridelave solkanskega radiča, ki mu pravijo tudi goriški radič, sukenski regut ali zaradi njegove oblike kar goriška vrtnica, je v Solkanu. Pridelovalcev je le še okoli 10. Cena za kilogram solkanskega radiča se letos giblje okrog 13 evrov. To je več kot polovico manj, kot zanj iztržijo v Italiji ali na tržnici v Ljubljani. Pod tem imenom prodajajo tudi radič, ki ni zrasel na goriških poljih. Zaradi tega v novogoriški turistični zvezi razmišljajo, da bi solkanski radič in njegovo pridelavo ustrezno zaščitili. To bi morali narediti na ravni lokalne skupnosti, pri čemer bi morali razmisliti tudi o možnosti čezmejne zaščite skupaj z Gorico.

Pravi solkanski radič je sladek, vsi ostali pa so grenki. Prav zato je poleg solate in ostalih jedi primeren tudi za pripravo sladic. Iz njega izdelujejo celo marmelado.

Foto: ML

V turistični zvezi TIC Nova Gorica so skupaj s pridelovalci radiča njegovo pridelavo začeli oživljati pred 10 leti, od leta 2017 pa jedi iz njega ponujajo pod blagovno znamko GoGourmet. Vsako zimo v gostilnah na Goriškem pripravijo Dneve goriškega radiča. Letos v akciji sodeluje devet gostincev, ki jim pridelovalci prodajo tudi večino svojega pridelka.