Se boste cepili proti klopnemu meningoencefalitisu?

Foto: Pixabay

Tudi letos bo novogoriška mestna občina v sodelovanju z Zdravstvenim domom Nova Gorica organizirala promocijsko akcijo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) za občane, tako da bo subvencionirala 50 odstotkov prve in druge dozo cepiva.

Subvencionirana cena enkratnega cepljenja za občane Mestne občine Nova Gorica znaša 17 evrov, sporočajo iz MONG.

Cepljenje proti KME bodo v ZD Osnovno varstvo Nova Gorica (bivša dežurna ambulanta) izvajali od 17. do 21. maja. Prejeti je potrebno najmanj dve dozi cepiva, za popolno zaščito pa je priporočena tudi tretja doza Drugo dozo bo mogoče prejeti po enem mesecu od prejema prve doze).

Na cepljenje se je potrebno predhodno naročiti na telefonsko številko ambulante 031 775-993 ali pa neposredno po elektronski pošti v čakalno knjigo na spletni strani Zdravstvenega doma Osnovno varstvo Nova Gorica. Naročanje bo odprto od 10. 5. 2021 dalje oziroma do zapolnitve predvidene kvote doz cepiva.

Foto: ML

Do cepiva so upravičene osebe s stalnim bivališčem v Mestni občini Nova Gorica, razen otrok, rojenih v letih 2018, 2017 in 2016, ki se v lanskem letu niso cepili (ali niso prejeli vseh treh odmerkov za osnovno cepljenje) in odraslih, rojenih v letih 1972, 1971 in 1970, ki se v lanskem letu niso cepili (ali niso prejeli vseh treh odmerkov za osnovno cepljenje). Občani, rojeni v teh letih bodo imeli pravico do kritja stroškov cepljenja s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Klopni meningoencefalitis (KME) je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki je v Sloveniji endemična. Virus KME se na človeka najpogosteje prenese z vbodom okuženega klopa.