Srečanje partnerjev Restaura v Novi Gorici: REVITALIZACIJA GRADU RIHEMBERK

Foto: FB Rihemberk Branik

V mestu vrtnic so pripravili dvodnevno srečanje partnerjev mednarodnega projekta Restaura, na katerem so partnerji s Slovenije, Poljske, Hrvaške in Slovaške pregledali dosedanje aktivnosti in načrtovali prihodnje na področju učinkovite uporabe javno-zasebnega partnerstva za revitalizacijo zgodovinskih stavb v srednjeevropskih državah.

Projekt Restaura, ki se je začel leta 2016 in bo trajal do maja 2019, izhaja iz potrebe po spodbujanju obnov zgodovinskih stavb in pomanjkljive uporabe javno-zasebnega partnerstva pri revitalizaciji tovrstnih stavb v določenih državah Srednje Evrope.

Pri revitalizaciji gradu Rihemberk je predvideno sodelovanje v sedmih projektih z namenom pridobitve evropskih sredstev. Poleg projekta Restaura, ki ga že izvajajo in za katerega je predvidenih 230.000 evrov, načrtujejo sodelovanje v naravovarstvenih projektih.

Foto: FB Rihemberk Branik

Vodja projekta Restaura Bartosz Budny iz poljskega mesta Nowy Dwor Mazowiecki je na novinarski konferenci povedal, da v okviru projekta izvajajo pilotne aktivnosti na štirih objektih kulturne dediščine, in sicer revitalizacija palače Verzi v Buzetu, Solnega trga v kraju Nowy Dwor Mazowiecki na Poljskem, rezidence Konventa v Bratislavi in gradu Rihemberk.

V pripravi je tudi sodelovanje v strateškem projektu čezmejnega območja Slovenija – Italija, Zelene infrastrukture v porečju Vipave. Tu je predvidena ureditev nadstropja vhodnega objekta gradu Rihemberk, kjer želijo urediti razstavno in informacijsko-interpretacijsko središče Nature 2000 in same dediščine gradu. Predvidevajo, da bodo s predstavljenimi projekti pridobili od 500.000 do 700.000 evrov.

Uredništvo