Nocoj srčni Slovenci za prvo zlato in zgodovino

Foto: FB OZS

Nocoj bomo vsi Slovenci držali pesti za naše srčne odbojkarje, ki so se še tretjič v šestih letih uvrstili v finale evropskega prvenstva. Najsrečnejši bodo navijali na prizorišču v Katovicah, ostali pa pred televizorji. Za prvo zlato odličje se bodo varovanci Alberta Giuliania pomerili z doslej še neporaženimi Italijani, ki so se naslova evropskih prvakov veselili že šestkrat.

Včeraj so slovenski odbojkarji še enkrat več dokazali, da sodijo med najboljše reprezentance v Evropi in na svetu. V zadnjih šestih letih so se namreč še tretjič, drugi zapored uvrstili v finale Eura. Čeprav so Poljaki veljali za izrazite favorite, tudi zavoljo domačega igrišča, pa so jim varovanci Alberta Giuliania odčitali pravo lekcijo in v nabito polni dvorani Spodek utišali več kot 10.000 glavo množico poljskih pristašev. Zato pa so si lahko dali duška izjemni slovenski navijači. Še več jih bo v nocojšnjem finalu.

Foto: FB OZS

Naši odbojkarji so še četrtič zapored na prvenstvu stare celine premagali močne Poljake, drugič na njihovem igrišču in drugič zapored v polfinalu; pred dvema letoma jim je to uspelo v nabito polnih Stožicah. Naše fante so podžgale tudi prepotentne izjave poljskega selektorja, Belgijca Vitala Heynena, ki je sedaj nasprotnika lahko dodobra spoznal, po novem neuspehu pa ga najbrž čaka tudi izguba službe. Slovencev iz ritma ni spravila niti provokacija s himno. Težko je namreč verjeti, da bi se organizatorju na takšnem tekmovanju zgodil takšen spodrsljaj.

Poljaki so bili v prvem nizu, predvsem zavoljo izjemnih servisov boljši tekmec, v drugem izenačenem, ko so Slovenci izboljšali sprejem (odlično je svojo nalogo znova opravil libero Jani Kovačič) pa pokazali izjemen karakter, ki jih je krasil tudi v nadaljevanju.

Foto: FB CEV – Mlada italijanska reprezentanca je na tem EP še neporažena, na sedmi naslov prvaka stare celine pa čaka od leta 2005

Danes ob 20.30 bodo Slovenci v tretjem poskusu lovili prvo zlato. Nasproti jim bo stala izjemna reprezentanca Italije, ki je v polfinalu, prav tako s 3-1, premagala branilce naslova iz Srbije in je na tem Euru še neporažena. Še več, doslej je oddala le tri nize, v predtekmovanju na Češkem pa Sloveniji prizadejala drugi in upajmo tudi zadnji poraz na tem tekmovanju.

Na dosedanjih osmih medsebojnih tekmah med slovenskimi in italijanskimi odbojkarji je bilanca povsem izenačena; reprezentanci sta namreč dosegli po štiri zmage.

Italijani so se še pred neuspehom na olimpijskih igrah v Tokiu odločili za zamenjavo selektorja in pomladitev izbrane vrste, kar se je izkazalo kot odlična poteza. Ferdinando De Giorgi – Fefe, ki bo 10. oktobra praznoval 60. rojstni dan, je sestavil najmlajšo reprezentanco na letošnjem Euru, ki je z odliko opravila dosedanji del prvenstva. Azzurri, ki so se evropskega naslova doslej veselili že šestkrat, so se po osmih letih znova uvrstili v finale, zlati pa so bili nazadnje leta 2005 v pred domačim občinstvom v Rimu. 

ML