Sprejeta pokojninska novela: ZVIŠANJE NAJNIŽJIH POKOJNIN

Foto: Pixabay

Državni zbor je soglasno sprejel pokojninsko novelo, po kateri se bo prehodno obdobje za izenačitev odmernega odstotka za moške z odmernim odstotkom za ženske zaključilo že 1. januarja 2023 in ne šele dve leti pozneje. Novela zvišuje tudi najnižjo invalidsko pokojnino in zagotovljeno pokojnino.

Prehodno obdobje za izenačitev odmernega odstotka za izračun pokojninske osnove za moške z odmernim odstotkom za ženske se bo zaključilo 1. januarja 2023. Takrat bo odmerni odstotek tudi za moške s 40 leti pokojninske dobe znašal 63,5 odstotka.

Po sprejetem dopolnilu koalicije in DeSUS se bo najnižja pokojnina v letošnjem letu določila v višini 29,5 odstotka najnižje pokojninske osnove, zatem pa se bo ta znesek usklajeval enako kot pokojnine.

Foto: Portal DZ

Najnižja pokojnina bo znašala 280 evrov. Zagotovljena pokojnina za 40 let pokojninske dobe bo namesto 581 evrov znašala 620 evrov. Najnižja invalidska pokojnina bo že v tem letu določena v višini 41 odstotkov najnižje pokojninske osnove, kar znaša nekaj več kot 388 evrov.